Τρία νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού  345.914 ευρώ εντάχθηκαν στο Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρόκειται για έργα στους Δήμους Ελασσόνας και Κιλελέρ, που «συντηρούν και κρατάνε ζωντανή την παράδοση,  τονώνουν και αναδεικνύουν την  πολιτιστική κληρονομιά και  ενδυναμώνουν την εθνική μας αυτογνωσία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Σε συνεργασία με του  Δημάρχους Ελασσόνας και Κιλελέρ και την Αναπτυξιακή ΑΕΝΟΛ, στον Κοκκινοπηλό της Ελασσόνας ένα παλιό δημοτικό συντηρείται και επαναχρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο, στη  Συκιά προμηθεύονται παραδοσιακές στολές και ο  Δήμος Κιλελέρ οργανώνει δράσεις προώθησης και προβολής της πολιτιστικής του  ταυτότητας. 

Συνολικά στο νομό Λάρισας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης «χρηματοδοτούμε  μέσω του ΕΣΠΑ-ΠΑΑ Θεσσαλίας 2014-2020, 21 δημόσια έργα Leader, με προϋπολογισμό 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Έργα  που αφορούν τους Δήμους,  χρηματοδοτούν νέες υποδομές, ενισχύουν την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της υπαίθρου,  δίνουν θέσεις εργασίας και κρατάνε ζωντανά στα χωριά  το νήμα της τοπικής ιστορίας και της παράδοσης».

Στην υπογραφή των συμβάσεων από την  πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του προγράμματος  Leader  Τ. Δόκου, παραβρέθηκαν ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κ. Μέγας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κιλελέρ Κ. Χατζηκωνσταντίνου, από τον  Μορφωτικό  Σύλλογο Συκιάς οι κ.κ. Πετσέτα και Στεργιούλα , από τον  ΕΟΣ Κοκκινοπηλού ο κ. Σ. Ζιακούλης και η διευθύντρια της ΑΕΝΟΛ Σεβ. Μπασδέκη.

Τα 3 νέα έργα Leader σε Ελασσόνα και Κιλελέρ

- Αποκατάσταση και επανάχρηση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Κοκκινοπηλού, προϋπολογισμού 295.433,85 ευρώ, με δικαιούχο τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο ΕΟΣ Κοκκινοπηλού. 

Το έργο αφορά την αποκατάσταση και επανάχρηση του παλαιού δημοτικού σχολείου Κοκκινοπηλού ώστε να χρησιμοποιηθεί ως συνεδριακό πολιτιστικό κέντρο Ολύμπου με διαμορφωμένους χώρους συνεδρίων και μουσείου. Προβλέπονται η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και έργων υποδομής και περιβάλλοντος χώρου, μελέτες και αγορά εξοπλισμού και οπτικοακουστικών μέσων.

- Πολιτιστική αναβάθμιση Δήμου Κιλελέρ, προϋπολογισμού 38.576,40 ευρώ, με δικαιούχο τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Κιλελέρ.

Με το έργο  ο Οργανισμός επιδιώκει την ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, στηριζόμενης καταρχήν στην λαϊκή παράδοση και αφετέρου εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα προώθησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της μέσω σύγχρονων μέσων προβολής.  Προβλέπονται η αγορά παραδοσιακών στολών και  η δημιουργία ντοκιμαντέρ προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου Κιλελέρ

- Προμήθεια παραδοσιακών φορεσιών, προϋπολογισμού 11.904 ευρώ, στη Συκέα Ελασσόνας, με δικαιούχο στον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.