Με ομαλούς ρυθμούς συνεχίζεται η τροφοδοσία της λίμνης Κάρλας από τον Πηνειό ποταμό μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πλέον η λίμνη τροφοδοτείται και από τις δυο τάφρους (2Τ και 1Τ) αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις απορροές από τα βρόχινα νερά των τελευταίων ημερών αλλά και από τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η τάφρος 1Τ μέσω του αντλιοστασίου της Πέτρας παροχετεύει μέχρι αυτή τη στιγμή όγκο νερού 3 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ η τάφρος 2Τ μέσω της βαρύτητας  παροχετεύει περίπου 6.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Το νερό που περισσεύει από την 2Τ και διοχετεύεται στην 1Τ προωθείται εκ περιτροπής από το αντλιοστάσιο της Πέτρας, ώστε η παροχή κάθε αντλίας, αναλόγως την τρέχουσα ροή λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, να αυξάνεται ακόμη και στα 10.800 κυβικά ανά ώρα, παρακολουθώντας σε ωριαία βάση το νερό, ώστε να αποφευχθούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Την ίδια ώρα, θετική είναι η ανταπόκριση των αρμόδιων υπουργείων στο αίτημα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τη διασφάλιση και την ομαλή ροή της χρηματοδότησης του έργου. Όπως σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο που απεστάλη από το Υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών στην περιφέρεια Θεσσαλίας, «πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα τη χρηματοδότηση των Πράξεων ΕΠΠΕΡΑΑ του Μ. έργου Επαναδημιουργίας της λ. Κάρλας,  μετά από πρόσκληση της Ε.Υ.Σ. του Υπουργείου Οικονομίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΥΣ, της Ε.Υ.Δ. ΕΠΠΕΡΑΑ, της Δ/νσης Οικονομικού του πρ. ΥΠΥΜΕΔΙ και της Δ/νσης Δημοσίων Επενδύσεων.

Συζητήθηκαν οι ανάγκες των υπόψη έργων  για πιστώσεις το 2015 και επισημάνθηκε η ανάγκη απρόσκοπτης χρηματοδότησης για την υποστήριξη της υλοποίησης και έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων. Η συζήτηση κατέληξε στο ότι το πρ. ΥΠΥΜΕΔΙ θα συνεχίσει να είναι ο Φορέας χρηματοδότησης. Από πλευράς της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ, σας ενημερώνουμε πως δεν έχουν ανακληθεί τα ποσά που κατανεμήθηκαν (αυτόματα) αρχές Ιανουαρίου 2015 στους λογ/σμών  των  έργων και οι πληρωμές μπορούν να συνεχιστούν».

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «παραλάβαμε ένα έργο σταματημένο το οποίο βρίσκονταν προ των πυλών της απένταξης και θα στοίχιζε στη χώρα την επιστροφή 250 εκ. ευρώ. Σήμερα όμως, έχουμε ενεργοποιήσει τις εργολαβίες, έχουμε ολοκληρώσει βασικά έργα υποδομών όπως τα θυροφράγματα και την  αντιπλημμυρική προστασία σε ορισμένες περιοχές μέσω του έργου της ορεινής υδρονομίας. Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία των αντλιών στο αντλιοστάσιο της Πέτρας και το νερό εδώ και τέσσερις ημέρες, με προγραμματισμό, μπαίνει μέσα στη λίμνη της Κάρλας. Επίσης, μετά από συνεχείς πιέσεις μας και σε συνεννόηση με τον υπουργό και το ΕΠΠΕΡΑΑ, λύθηκε το θέμα της χρηματοδότησης της λίμνης, καθώς έχουμε τη διαβεβαίωση πως θα προχωρήσει με απρόσκοπτους ρυθμούς. 

Τη Δευτέρα εξάλλου, έρχονται οι σωλήνες για το έργο της άρδευσης στο λιμάνι του Βόλου και αυτό θα έχει ως συνέπεια την εντατικοποίηση των εργασιών στο έργο της άρδευσης».