Με σύναξη τεθλιμμένων συγγενών έμοιαζε η φετινή γενική συνέλευση των μετόχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας. Η επιδεινούμενη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την τραπεζική αργία, έριχναν βαριά τη σκιά τους στην αίθουσα του επιμελητηρίου Τρικάλων το βράδυ της Τρίτης.

Όσο και να προσπάθησε ο πρόεδρος Λάππας στην ομιλία του να μακιγιάρει την κατάσταση, οι δυσκολίες για την Συνεταιριστική τράπεζα- και όχι μόνο για αυτή- είναι μπροστά.

Χορηγήσεις για την ώρα δεν γίνονται, καινούργιοι εταίροι δεν εγγράφονται, οπότε το βάρος μοιραία πέφτει στην …άμυνα ώστε να περιοριστούν οι απώλειες από τα «σκασμένα» δάνεια. Δεν είναι εύκολη δουλειά μέσα σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία, αλλά η τράπεζα έδειξε μέχρι σήμερα αξιοθαύμαστη αντοχή και αισιοδοξεί ότι θα τα καταφέρει.

Οι εγγραφές νέων μελών (σήμερα ανέρχονται σε περίπου 12.000) είναι μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για τις Συνεταιριστικές τράπεζες καθώς, κάθε εγγραφή, συνοδεύεται από υποχρεωτική αγορά μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο πρόεδρος, ότι μόνο κατά την παρελθούσα χρήση η τράπεζα, από τα νέα της μέλη, είχε καθαρά έσοδα (εγγραφές μείον αποχωρήσεις) 1,5 εκ. ευρώ! Αυτό φέτος, δυστυχώς, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Κατά τα λοιπά που να βρεθεί κουράγιο για να χαρούν οι εταίροι για το νέο κτίριο της οδού Κονδύλη που είναι σχεδόν έτοιμο. Τα εγκαίνια αναβάλλονται για το φθινόπωρο…

*Η διαδικασία της συνέλευσης έβγαλε πάντως και ειδήσεις. Ο Τάσος Λάππας ενημέρωσε ότι, από τούδε και στο εξής, όποιος συνεταίρος της τράπεζας εκποιεί της εταιρικές του μερίδες θα αποζημιώνεται με 1% αντί για 2% όπως ίσχυε μέχρι σήμερα!

Η αποκάλυψη οδήγησε Λαρισαίο επενδυτή να διαμαρτυρηθεί αναφέροντας ότι πρόκειται για μια άδικη απόφαση καθώς ο ίδιος, ως μέτοχος της τράπεζας από το 2010, πιστεύοντας στις διαβεβαιώσεις των στελεχών της, κράτησε τις μερίδες του, αλλά έκτοτε λόγω των συνεχών μειώσεων στις τιμές τους χάνει ήδη 70%! 

«Απόλυτα εύλογη η ανησυχία σας» έσπευσε να του απαντήσει ο πρόεδρος της τράπεζας και να προσθέσει ότι «μόνο με υπομονή και στήριξη ώστε η τράπεζα να παραμείνει ισχυρή και λειτουργούσα μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλιές αποδόσεις…». Μάλιστα δεν παρέλειψε να τον γλυκάνει λέγοντάς του ότι στα σχέδια της διοίκησης είναι, όταν θα υπάρξει επιστροφή στην κερδοφορία, οι πιστοί μέτοχοι να έχουν προνομιακό μέρισμα.

Ο επενδυτής απέδειξε τον θεσμικό του χαρακτήρα αντιτείνοντας: «πρόεδρε θα προτιμούσα προνομιακή αγορά νέων μερίδων…», με τον Λάππα να το ικανοποιεί άμεσα: «μα, δεν υπάρχει θέμα, θα τα βρούμε, όλοι εδώ μαζί θα το συναποφασίσουμε»!

Και του χρόνου με υγεία…