Την Τετάρτη, 21η Οκτωβρίου 2015, νωρίς το μεσημέρι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας Άννα Βαγενά συνεχίζοντας τον πολυετή αγώνα της για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της πόλης μας επισκέφθηκε τον χώρο εργασιών του μνημείου και ενημερώθηκε αυτοπροσώπως από τον επιβλέποντα μηχανικό, κ. Δημ. Καραγκούνη, και τον Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του έργου, κ. Αθ. Τζαφάλια, σε σχέση με την πορεία των εργασιών και το χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου. 

Η βουλευτής, η οποία παρακολουθεί από κοντά την πορεία των εργασιών και βρίσκεται σε τακτικότατη επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, άκουσε με ικανοποίηση ότι ο χρόνος αποπεράτωσης των βασικών εργασιών, μετά παράταση, τοποθετείται στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015. Στο χρονικό αυτό σημείο θα έχει τελειώσει η τοποθέτηση των κλιμάκων οι οποίες εξασφαλίζουν απόλυτα τη στατικότητα του Θεάτρου, με αποτέλεσμα το μνημείο να μπορεί πια να φιλοξενήσει κανονικά παραστάσεις. 

«Στόχος είναι το Καλοκαίρι του 2016 οι Λαρισαίοι και κάθε φίλος του Αρχαίου Θεάτρου να μπορεί να απολαύσει παραστάσεις από το κοίλο. Το Αρχαίο Θέατρο πρέπει να γίνει πυρήνας ενός φεστιβάλ θεατρικών δρωμένων που θα αναβαθμίσει συνολικά την πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Ο πολιτισμός είναι αγαθό βασικό για την πολιτική και κοινωνική αφύπνιση των πολιτών, δεν είναι μόνο ψυχαγωγία. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι διδάξαντες σ’ αυτό» υπογράμμισε η Άννα Βαγενά. Σημαντικό είναι, όπως ανάφερε η κ. Βαγενά, ότι οι βασικές εργασίες (αναστήλωση κλιμάκων κλπ.) πραγματοποιούνται με τη χρήση μαρμάρου από την ίδια μήτρα με το αρχικό από το οποίο κατασκευάσθηκε το μνημείο. Σημειώνεται ότι το μάρμαρο προέρχεται από λατομείο στο Καστρί της Αγιάς που χρησιμοποιείτο ήδη από την αρχαιότητα.

Η βουλευτής ενημερώθηκε από τον τεχνικά υπεύθυνο ότι είναι άμεση η ανάγκη να βρεθεί χρηματοδότηση-γέφυρα με σκοπό να καλυφθεί ο χρόνος μεταξύ του τέλους των βασικών εργασιών που συμπίπτει με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την επανέναρξη της χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. «Άμεση προτεραιότητα είναι στο πεντάμηνο που μεσολαβεί από τη λήξη των βασικών εργασιών και του ΕΣΠΑ ως την αρχή του καλοκαιριού που σηματοδοτεί τη σχεδιαζόμενη έναρξη των παραστάσεων να συνεχίσουν οι εργασίες. Γι’ αυτό θα κάνω άμεση παρέμβαση. Λίγα λόγια και πολλά έργα» δήλωσε με νόημα η βουλευτής. 

Αφού δε έλαβε μια προ-εκτίμηση του κονδυλίου που θα απαιτηθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 προκειμένου το Θέατρο να είναι απόλυτα λειτουργικό και έτοιμο για να φιλοξενήσει τουλάχιστον 1000 θεατές, η κ. Βαγενά υπέβαλε αυθημερόν υπόμνημα στον Υπουργό Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, και τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, ζητώντας άμεση παρέμβαση για την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης με αξιοποίηση διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων. Με δεύτερο υπόμνημα την ίδια μέρα ζήτησε περαιτέρω από τον Υπουργό Πολιτισμού να μεριμνήσει προκειμένου να τακτοποιηθεί και το θέμα της θητείας της άμισθης επιστημονικής επιτροπής του έργου, η οποία (θητεία) λήγει επίσης τον Δεκέμβρη, όπως πληροφορήθηκε η Άννα Βαγενά από τον πρόεδρο της επιτροπής.