Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Από την απαρχή της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης έγινε φανερό ότι η χώρα χρειαζόταν επειγόντως την ανασυγκρότηση της παραγωγικής της δομής. Η ανάπτυξη που έπρεπε να στοχεύουμε, για να έχει διάρκεια και στέρεα βάση, προϋποθέτει την ενίσχυση των πλέον παραγωγικών τομέων και πρωτίστως της πρωτογενούς παραγωγής. Μόνον μέσα από τη διεύρυνση του ποσοστού της αγροτικής δραστηριότητας επί του ΑΕΠ –που σήμερα κυμαίνεται σε ένα θλιβερό 3,5%- η όποια αναπτυξιακή προοπτική δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της «φούσκας». 

Η Νέα Δημοκρατία, ως κύριος κορμός της κυβέρνησης από το 2012 έως και το τέλος του 2014, εργάστηκε με συνέπεια προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του αγροτικού τομέα. 

Κυριότερο επίτευγμα αποτέλεσε οπωσδήποτε η συμφωνία για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2015-2020), στην οποία διασφαλίστηκαν σχεδόν 20 δις ευρώ που μπορούν να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας.

Προωθήσαμε, επίσης, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης 6.000 νέων αγροτών, αλλά και τον εκσυγχρονισμό με σχέδια βελτίωσης 7.500 αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Καθιερώσαμε τα βιβλία και τα στοιχεία εσόδων/εξόδων για να κτυπηθούν οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και να παταχθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής. Ακόμη απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και δώσαμε τέλος σε «αμαρτίες» του παρελθόντος με τη οριστική νομιμοποίηση αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα, αποτρέψαμε με σθένος τα σχέδια υπερφορολόγησης των αγροτών και μέτρα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα, όπως η επέκταση στις 11 μέρες της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος.      

Στις εκλογές του Ιανουαρίου, δυστυχώς, ο λαϊκισμός της Βαβέλ του ΣΥΡΙΖΑ παρέσυρε και πολλούς αγρότες. Τα παχιά λόγια και οι κούφιες υποσχέσεις βρήκαν… εύφορο έδαφος και στον αγροτικό κόσμο. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν τραγικό.

Όλο το προηγούμενο διάστημα για τους αγρότες δεν έγινε απολύτως ΤΙΠΟΤΕ. Αντιθέτως, όλα πάγωσαν, ενώ δεσμεύτηκαν ακόμη και τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εν τω μεταξύ, αφού η χώρα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός της Ευρώπης, με κλειστές τράπεζες και κατεστραμμένη οικονομία, ο κ. Τσίπρας μας έφερε ως «τρόπαιο» ένα νέο μνημόνιο. Τα μέτρα που «πέτυχε» η περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι βαριά. Ιδιαίτερα για τον αγροτικό τομέα είναι ασήκωτα: 

Η φορολογία εισοδήματος για τους αγρότες από το «δυσβάσταχτο», όπως έλεγαν, 13% αυξάνεται στο 20 και 26%.

Η προκαταβολή φόρου από 27,5% εκτινάσσεται έως 100%.

Για πρώτη φορά από την ένταξη μας στην ΕΕ θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις.

Φοροαπαλλαγές, όπως η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, καταργούνται. 

Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ τριπλασιάζονται.

Ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και προϊόντα από το 13% αυξάνεται στο 23% 

Το γάλα στο ράφι θα έχει ημερομηνία λήξης κατά το δοκούν των εταιρειών, και μάλιστα τη στιγμή που καταργούνται οι ποσοστώσεις στην παραγωγή γάλακτος στις χώρες της ΕΕ, προκειμένου οι «λίμνες γάλακτος» που θα σχηματισθούν στην δυτική Ευρώπη να κατακλύσουν και την ελληνική αγορά. 

Ιδού ο θρίαμβος των δημαγωγών!

Εμπρός μας έχουμε ένα δύσκολο έργο. Να μπορέσουμε σταδιακά να αμβλύνουμε τις δραματικές συνέπειες των μέτρων που μας αφήνει ως κληρονομιά το δίδυμο Τσίπρα/Καμμένου. Και πιάνοντας πάλι το νήμα να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή. 

Αυτό το έργο δεσμεύεται να φέρει σε πέρας η Νέα Δημοκρατία. Αρκεί οι πολίτες, και κυρίως οι αγρότες, να την εμπιστευτούν και να το δείξουν έμπρακτα στις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός.