Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς, στην υπερτεσσαρακονταετή ιστορία της, τρικυμίας. Τη στιγμή κατά την οποία η χώρα δείχνει να πορεύεται σχεδόν ακυβέρνητη, καθώς οι λαϊκιστές κέρδισαν και κράτησαν την εξουσία με αναρίθμητα ψεύδη και κενές υποσχέσεις, η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο της. Το έλλειμμα αυτό πλήττει σοβαρά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, υπονομεύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον πολιτικό κόσμο και διαχέει ένα κλίμα ανασφάλειας. 

Αφορμή για την εκδήλωση της δυσάρεστης εικόνας ενός ασθενούς κομματικού οργανισμού, όπου επικρατεί ο άναρχος ανταγωνισμός των διαφόρων διεκδικητών του αρχηγικού «στέμματος», υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, το φιάσκο αυτό εξελίχθηκε σε καταρράκωση της δημόσιας εικόνας της φιλελεύθερης παράταξης, λόγω ατυχών δηλώσεων και αλληλοκατηγοριών των υποψηφίων αρχηγών. 

Για να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς μας και κυρίως απέναντι στους φίλους και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, το πρόβλημα προϋπήρχε. Ήμουν από αυτούς που μετ΄ επιτάσεως ζητούσα αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου να προχωρήσουμε σε συνέδριο όπου θα έμπαινε τόσο το ζήτημα του επανακαθορισμού της ιδεολογικής ταυτότητας της παράταξης όσο και αυτό της ηγεσίας. Δυστυχώς, όμως, επικράτησαν άλλοι σχεδιασμοί. Όπως αποδείχθηκε η καθυστέρηση αυτή υπήρξε ολέθρια.

Σήμερα, έχοντας να διαχειριστούμε μια λίαν δυσχερή κατάσταση οφείλουμε να στοχεύσουμε στη διατήρηση της αρραγούς ενότητας του κόμματος. Δηλώσεις και αλληλοκατηγορίες θα πρέπει να παύσουν. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης όλων μας, μπορεί να διασφαλίσει την ορθή τήρηση των κανόνων.

Εφόσον δεν υπάρχει χρόνος για ένα συνέδριο, που θα έθετε τις βάσεις της οργανωτικής και ιδεολογικής ανασυγκρότησης του κόμματος, ας προχωρήσουμε άμεσα στην διενέργεια των εκλογών, ακόμη και με τον παραδοσιακό τρόπο των εκλογικών καταλόγων. Όσο κι αν ακούγεται κοινότυπο στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας ισχύει απόλυτα: Οι καιροί ου μενετοί!

To άρθρο δημοσιεύτηκε στην Ημερησία

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός.