Σε ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ τονίζονται τα εξής: "Το νέο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στηρίζεται και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ αποτελεί ένα πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που έρχεται να πολλαπλασιάσει τα ήδη αβάσταχτα βάρη των προηγούμενων μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους

Από φέτος βρίσκεται σε ισχύ η νέα ΚΑΠ η οποία  σε συνδυασμό με τους όρους που περιέχονται στο Μνημόνιο Τσίπρα αποτελεί ουσιαστικά ένα  τα εργαλεία μέσω του οποίου η Ε.Ε των μονοπωλίων και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, απελευθερώνει τον ανταγωνισμό, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων,  οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες εκτός παραγωγής, στο ξεκλήρισμα, την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση προσθέτοντάς τους στη στρατιά των ήδη 1.500.000 ανέργων.  

Η κυβέρνηση αφού μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ με τη συμφωνία όλων των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, ήδη αποφάσισε και υλοποιεί τα προαπαιτούμενα για το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο (καταργώντας ακομη και δικούς της νόμους) μέτρα: 

1. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26% από το πρώτο ευρώ.

2. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.

3. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.

4. Αύξηση Φ.Π.Α στο 23% από 13% σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα λαϊκά στρώματα.

5. Κατάργηση της επιστροφής  για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.

6.Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.

7.Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

8. Σχεδιάζεται ο τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ ενώ ήδη το 38% δεν έχει να πληρώσει τον ΟΓΑ. 

9. αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κτηνοτροφές κλπ), και υπηρεσίες στην αγροτική παραγωγή  

10. Αύξηση των κρατήσεων στις αγροτικές συντάξεις για την υγεία 

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΑΓΡΟΤΩΝ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ 

Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα στα χωριά, θα μπουν  στην πρώτη γραμμή όπως μέχρι σήμερα κάνουν οργανώνοντας την πάλη ενάντια στις τραγικές επιπτώσεις που δημιουργεί αυτή η πολιτική. 

  Ήδη τα αποτελέσματα της αδιέξοδης πολιτικής των μνημονίων, οι κυβερνητικές ευθύνες και χειρισμοί, οι κλειστές τράπεζες έχουν φέρει τα πρώτα τραγικά αποτελέσματα. Οι τιμές των προϊόντων κατρακυλάνε την ίδια ώρα που μόνο με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για μέσα και εφόδια το κόστος παραγωγής αυξάνει δραματικά. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βιώνουν μια τραγωδία με κίνδυνο να χάσουν την παραγωγή τους ή να μην πληρωθούν ποτέ εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας από τις κλειστές τράπεζες.  Δεν υπάρχει η ρευστότητα να αγοράσουν πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.α με κίνδυνο να χαθεί η καλλιεργητική περίοδος. Πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση να σπέρνει αυταπάτες και να πάρει άμεσα μέτρα. Διεκδικούμε:

Αφορολόγητο οικογενειακό όριο 30000€ προσαυξημένο κατά 5000€ για κάθε παιδί. 

Να διασφαλιστεί η  συνέχιση των καλλιεργητικών εργασιών εξασφαλίζοντας πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ρεύμα για τους αγρότες και ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους.  

Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την πληρωμή των όλων προϊόντων από εμπόρους και βιομηχανίες και άμεσα των νωπών, σιτηρών, γάλα, κρέας. 

Εξασφάλιση προστασίας από κατασχέσεις σε σπίτια και χωράφια από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο». 

Όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν απρόσκοπτη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξάρτητα αν έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ ή όχι. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επάρκεια και κάλυψη των αναγκών με φάρμακα. 

Καμιά διακοπή ρεύματος, (οικιακού και αγροτικού), νερού, τηλεφώνου για απλήρωτους λογαριασμούς. Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις αφού εξαιτίας των κλειστών τραπεζών δεν μπορούν να εξοφληθούν οι λογαριασμοί. 

Καμιά επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας σε διάφορες οφειλές προς δημόσιους φορείς. (ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΦΟΡΙΕΣ κλπ). Να «παγώσουν» τα ΑΔΑ, στεγαστικά δάνεια και οι τόκοι. 

Η ΕΟΑΣΝΛ το επόμενο διάστημα οργανώνει περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά, συσκέψεις, συγκεντρώσεις με στόχο να υπάρχει ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων για τα μνημονιακά μέτρα αλλά  και να συζητήσουμε καλύτερα το διεκδικητικό πλαίσιο και τις μορφές των κινητοποιήσεων. Σήμερα Τρίτη πραγματοποιείται τέτοια μαζική σύσκεψη στην Αγιά, την επόμενη εβδομάδα στον Τύρναβο και καθώς θα γίνονται συνεδριάσεις των Δ.Σ και συνελεύσεις των Αγροτικών Συλλόγων θα καταρτιστεί ακόμη πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης σε κάθε επαρχία του Νομού μας. 

Καλούμε τους αγρότες να μην ξεγελαστούν, να μην υποκύψουν, στα τρομοκρατικά διλήμματα μνημόνιο ή χρεοκοπία, ευρώ ή δραχμή. Είναι κάλπικα διλήμματα που σκοπό έχουν να εγκλωβίσουν την ριζοσπαστικοποίηση του λαού μας. Είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, μέσα στην Ε.Ε και με τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια μιας χούφτας βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συνεχίζουν να εξαθλιώνονται και να ξεκληρίζονται. 

Να μην πέσουν στην παγίδα να επιλέξουν με ποιο νόμισμα θα τους ξεκληρίσουν αλλά ούτε και να πιστέψουν ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή τους μέσα από συνεχείς «θυσίες για το καλό της χώρας». Χρόνια τώρα μας ζητούν θυσίες για το καλό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και είναι σε βάρος μας. Το χρέος δεν το δημιούργησε ο ελληνικός λαός αλλά η κρατική ενίσχυση με ζεστό χρήμα,  των τραπεζιτών των βιομηχάνων, εφοπλιστών μεγαλεμπόρων. Η μόνη λύση είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους. 

Να κλείσουν τα αυτιά τους στην νέα κοροϊδία που στήνεται από κόμματα που από την μια ψηφίζουν το μνημόνιο που θα μας ξεκληρίσει και από την άλλη δήθεν ότι νοιάζονται για τον αγρότη προτείνουν τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα». Κανένα ισοδύναμο μέτρο δεν μπορεί να καλύψει την χασούρα του 60% των ενισχύσεων της ΚΑΠ, την φορολογία με 26% και 100% προκαταβολή, τον τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ και όλα όσα περιέχονται στο μνημόνιο.  Τα όποια ισοδύναμα μέτρα δεν θα προστατέψουν τον μικρομεσαίο αγρότη από το ξεκλήρισμα θα ενισχύσουν όμως την θέση των μεγαλοαγροτών στον ανταγωνισμό τους για την συγκέντρωση της γης των ξεκληρισμένων αγροτών. 

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσα από την πλούσια πείρα τους να αντιληφθούν ότι μόνο με την  δική τους συμμετοχή, με δυνάμωμα και συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων παντού, με την αγωνιστική διεκδίκηση μας μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν. Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι: 

Ο ένας είναι η υποταγή στο μνημόνιο, την ΚΑΠ, τα μέτρα που μας εξαθλιώνουν και μας ξεκληρίζουν. Ο δρόμος που βαδίζουμε, γνωρίσαμε, μας έκανε φτωχότερους. 

Ο άλλος είναι ο δρόμος του αγώνα, της διεκδίκησης, της ρήξης και ανατροπής με όλες αυτές τις πολιτικές και τους φορείς τους. Ο δρόμος  που συναντάται με τον αγώνα των εργαζόμενων που χάνουν τον μισθό τους, των αυτοαπασχολούμενων που κλείνουν τα μαγαζιά τους, των ανέργων που χάσανε τις δουλειές τους, των νέων που είτε δεν μπορούν να σπουδάσουν είτε παίρνουν πτυχία-διαβατήρια για την ανεργία. 

Μαζικά και μαχητικά από σήμερα οργανώνουμε την πάλη μας για να βάλουμε μπλόκο στο Μνημόνιο και τα μέτρα τους. Καμιά απογοήτευση, κανένας φόβος και εφησυχασμός. Δίνουμε μάχη επιβίωσης σήμερα, ανοίγουμε τον δρόμο για ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας. Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, με κεντρικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού σε τρόφιμα και της χώρας σε πρώτες ύλες για την βιομηχανία, με τον Παραγωγικό Συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα εξασφαλίζει φθηνά ποιοτικά προϊόντα και σίγουρο σταθερό εισόδημα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Σε ευθεία σύγκρουση με την Ε.Ε και την ΚΑΠ που μας ξεκληρίζουν και τον λαό αφέντη του πλούτου που παράγει".