Κατέληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο 59χρονος Λαρισαίος που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. 

Παρά την προσπάθεια των γιατρών, ο 59χρονος που είχε προσβληθεί από τον μεταλλαγμένο ιό Η3Ν2 τύπου Α, που προκαλεί γρίπη βαριάς μορφής και έχει κάνει την εμφάνισή της φέτος τον χειμώνα και στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ μάλιστα, ήδη τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος από τον εν λόγω ιό.

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) «η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.