Τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση,  πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο «ΑΘΗΝΑ», της 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας, ημερίδα με θέμα: «Από την Αραβική Άνοιξη στον τρόμο του Ισλαμικού Χαλιφάτου και οι μελλοντικές προοπτικές – Ένας κόσμος σε αταξία », υπό την αιγίδα της Μονάδος.

 Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναπτύχθηκαν οι βασικοί, αφετηριακοί πυρήνες σκέψης και οι πεποιθήσεις του Ισλάμ, αναλύθηκε το θεωρητικό-ιστορικό πλαίσιο της διαδρομής από την αραβική άνοιξη στη δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου, παρουσιάστηκαν οι απόψεις των ομιλητών για τη γενικότερη κρίση στη ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου με το ρόλο της Τουρκίας σε κεντρικό επίπεδο και έγινε περιγραφή των συνεπειών της κατάστασης για της χώρες της Ευρώπης και ειδικά για την Ελλάδα, μέσα από την αθρόα λαθρομετανάστευση αλλά και από την μεταφορά της διαμάχης σε ευρωπαϊκό έδαφος με την εκδήλωση τρομοκρατικών ενεργειών.

Την Ημερίδα συντόνισε ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης όπου συμμετείχαν ως  ομιλητές ο πρώην Υπουργός, Αναλυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής Μεσανατολικών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Αλέξανδρος  Κούτσης και ο Διδάκτωρ Κοινωνικών & Οικονομικών Επιστημών και Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Γενεύης και Αθηνών κ. Μελέτης Μελετόπουλος, ενώ κατά την έναρξή της απεύθυνε χαιρετισμό ο Διοικητής της Μονάδος, Σμήναρχος (Ι) Θεόδωρος Σύρμος.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Ταξίαρχος Νικόλαος Γιαννέλος, ενώ την παρακολούθησαν στελέχη της Μονάδος καθώς και αντιπροσωπείες του ΑΤΑ, της 1ης Στρατιάς, του ΕΚΑΕ, της 111ΠΜ, της 1ης ΤΑΞΑΣ/Στεφανοβίκειο, της 140ΣΕΠΗΠ και της Μ.ΑΤΑ.