O Μορφωτικός Σύλλογος Καρυάς Ελασσόνας «Ο Όλυμπος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Ελασσόνας, διοργανώνει τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη συμπλήρωση 110 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο με τίτλο «Όλυμπος – Ένας αιώνας ιστορία».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 4, 5 και 6 Αυγούστου στην Κοινότητα Καρυάς του Δήμου Ελασσόνας προς τιμήν των τριών πρώτων αναβατών του Ολύμπου.

Το 1913 οι Χρήστος Κάκκαλος, Fred Boissonnas και Daniel B. Bovy αποτέλεσαν τους πρωτοπόρους ενός σπουδαίου επιτεύγματος που συνετέλεσε στην ανάδειξη του Ολύμπου και το πέρασμά του από τον μύθο στην ιστορία.

Ο σπουδαίος Ελβετός φιλέλληνας φωτογράφος Fred Boissonnas έχοντας οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο και πολύτιμο συνεργάτη τον D. B. Bovy , πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη ανάβαση απαθανατίζοντας με τον φωτογραφικό φακό το μυθικό βουνό.

Στο τριήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα παραβρεθούν και θα τιμηθούν οι απόγονοι του Boissonnas και Κάκκαλου. Θα τιμήσει με την παρουσία του ο Ελβετός Πρέσβης Stefan Estermann.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

-Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Boissonnas από τις πρώτες αναβάσεις.

-Ομιλία – αφιέρωμα στην πρώτη ανάβαση από τον αφυπηρετήσαντα Καθηγητή της Οικονομικής Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., κ. Ιωάννη Κυρίτση.

-Ομιλίες απογόνων του Κάκκαλου, του Boissonnas και της Estelle Sohier, καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

-Απόδοση αφιερωματικής πλάκας στην πρώτη ανάβαση σε ομάδα ορειβατών της περιοχής για τηντοποθέτησή της στον Όλυμπο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

-Παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

-Αθλητικές εκδηλώσεις και αναβάσεις στον Όλυμπο από ομάδες ορειβατών και οδηγών βουνού .

–Προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας της Αθ. Kρικέλη “Mt. Olympus the Creation” .

Οι τριήμερες εκδηλώσεις « Όλυμπος – Ένας αιώνας ιστορία » τελούν υπό την αιγίδα του Ελβετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινότητα Καρυάς