Ευχαριστούμε τους Διευθυντές, εκπαιδευτικούς, νήπια του 2ου  Νηπιαγωγείου Λάρισας, μαθητές και μαθήτριες του 23ου, 24ου  και 42ου  Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, του 3ου  και 7ου  Γυμνασίου Λάρισας  για τη συνεργασία και ένθερμη συμμετοχή τους στις δράσεις - παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Κέντρο Υγείας Λάρισας.

Τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου –Μαΐου 2023 αφορούσαν τους θεματικούς άξονες: 

  1. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:

Η Κουκουβάγια αγαπούσε τον Ήλιο και Ο Φήλιος μαθαίνει για τον ήλιο.

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση παιδιών και νέων σε θέματα αναγνώρισης της ωφέλειας αλλά και των κινδύνων που η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί τόσο στη φύση και στο περιβάλλον, όσο και στον οργανισμό και στο δέρμα. 

  1. ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ:

Ασφαλείς διαδρομές προς και από το Σχολείο

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών αλλά και η συνεισφορά τους στην επισήμανση των παραγόντων κινδύνου κατά τη μετάβαση από το σχολείο στο σπίτι και αντίστροφα. 

  1. ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ:

Αλκοόλ και Νέοι

Σκοπός ήταν η ενεργοποίηση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ και τις βλαβερές επιπτώσεις αυτού στην ατομική υγεία και στην ευρύτερη κοινωνία.

Τεχνικές χαλάρωσης για την πρόληψη και τον έλεγχο του στρες

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών στις διαδικασίες και στους μηχανισμούς πρόληψης και διαχείρισης τους στρες με υγιείς τρόπους και με εστίαση σε τρείς βασικές τεχνικές χαλάρωσης: διαφραγματική αναπνοή, προοδευτική νευρομυϊκή χαλάρωση και νοερή απεικόνιση.

Βιώνω τα Συναισθήματά μου

Σκοπός της παρέμβασης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, ώστε να αναγνωρίζουν τα βασικά συναισθήματα, την ικανότητα να τα κατανοούν και να τα εκφράζουν, καθώς επίσης να μάθουν τις αντιδράσεις του σώματος στις συναισθηματικές καταστάσεις, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμησή τους, την προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ευεξίας τους, αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας. 

  1. Διατροφική Αγωγή:

Τρώω έξυπνα, νιώθω καλά

Σκοπός του προγράμματος ήταν η προαγωγή της ψυχικής και σωµατικής υγείας των μαθητών/τριών µε την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

   

 

Τα μέλη της 1ης ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου Λάρισας:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Αλμπανίδου Σοφία,  Γεν. Ιατρός - Συντονίστρια

Χατζηκυπριανού Αθηνά, Παιδίατρος

Καρυώτη Αγγελική, Διοικητικός

Μέρας Δημήτριος, Διοικητικός

Μπανά Ανθή,  Νοσηλεύτρια

Λόλα Ζωή,  Κοινωνική Λειτουργός

Καραρρήγα Μαρίνα Ελευθερία,  Επισκέπτρια Υγείας

Φάκα Μαρία,  Επισκέπτρια Υγείας

Η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας Αγίου Γεωργίου Λάρισας εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014 2020 του Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκής Ένωση.