Εάν δεν εφαρμοστούν άμεσα πολιτικές δημόσιας υγείας αναφορικά με την μικροβιακή αντοχή, το 2030 το 43% των λοιμώξεων που θα εκδηλώνουν νοσοκομειακοί ασθενείς στη χώρα μας θα είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και άρα πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Οι προβλέψεις αυτές του ΟΟΣΑ για τις επιπτώσεις του σημαντικού προβλήματος παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και το γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τη Μικροβιακή Αντοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 3.600 θάνατοι λόγω λοιμώξεων από μικρόβια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά και 166.000 ημέρες νοσηλείας ετησίως θα μπορούσαν να προληφθούν στη χώρα μας με την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων. Και αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο επιπολασμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι τουλάχιστον 10%.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη βιωματική αφήγηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2016 χρειάστηκε να διασωληνωθεί –έφτασε «στον γκρεμνό», όπως είχαν πει χαρακτηριστικά στη σύζυγό του οι γιατροί του– λόγω νοσοκομειακής λοίμωξης. Βγήκε νικητής από αυτή τη μάχη και πλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος, έχει θέσει προσωπικό στοίχημα –«τάμα» το χαρακτήρισε– να μειώσει τους δείκτες νοσοκομειακών λοιμώξεων της χώρας.

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε τις νοσοκομειακές λοιμώξεις ως ένα πρόβλημα που «κρύβεται κάτω από το χαλί, γιατί», όπως είπε, «υπάρχει ευθύνη. Για το εάν θα πάθει κάποιος εγκεφαλικό, δεν μπορεί να έχει ευθύνη το νοσοκομείο, αλλά εάν αυτό το άτομο βρεθεί σε μία μονάδα, κολλήσει κάποιο μικρόβιο και αναπτύξει λοίμωξη, εκεί υπάρχει ένα μέρος ευθύνης». Και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν θα καταφέρουμε να έχουμε χώρους όπου δεν θα υπάρχουν μικρόβια, αλλά μπορούμε να βάλουμε κανόνες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες λοίμωξης από αυτά».

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr