Με απεργιακή συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, συμμετείχε η ΕΙΝΚΥΛ στην διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου διεκδικώντας καλύτερες οικονομικές απολαβές και αναβάθμιση του ΕΣΥ. Αύριο, Πέμπτη, θα αναχωρήσουν λεωφορεία από την πλατεία Λαού για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στο Υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΚΥΛ κ. Γ. Νταφούλης σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι “τα Νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το Ε.Σ.Υ ωθούνται σε προγραμματισμένη λειτουργική κατάρρευση μέσω της μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, υποβάθμισης και απαξίωσης. Η κυβέρνηση δίνει με κυνισμό την χαριστική βολή στο Ε.Σ.Υ, για την ολοκλήρωση του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος της οριστικής κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού της υγείας και την εκχώρηση τους στους επιχειρηματικούς ομίλους”.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία ο κ. Νταφούλης έκανε λόγο για “εξουθενωμένο υποαμοιβόμενο προσωπικό, μειωμένο αριθμητικά κατά 30-60% σε σχέση ακόμα και με τα ξεπερασμένα και αποψιλωμένα μνημονιακά οργανογράμματα των νοσοκομείων, 40-50% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών που παραμένουν κλειστές και αναξιοποίητες.

Στην οργανωμένη αυτή δράση της κυβέρνησης αξιοποιούνται όλα τα μέσα: μετακινήσεις ιατρών και υγειονομικού προσωπικού με «εντέλλεσθε» για κάλυψη λειτουργικών κενών με επακόλουθη δημιουργία νέων, εκχώρηση της λειτουργίας υποστελεχωμένων εργαστηρίων π.χ. ακτινοδιαγνωστικών ή παθολογοανατομικών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεταφορά χειρουργικού έργου σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ελλείψεις αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων, επισφαλής ή ανεπαρκής συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, εγκατάλειψη των κτιριακών υποδομών κ.ά.
Όλα αυτά μαζί με την επαγγελματική εξουθένωση και την απογοήτευση οδηγούν μεγάλο αριθμό έμπειρων ιατρών σε παραιτήσεις και δημιουργούν το πλαίσιο για τον δισταγμό των νέων επιστημόνων να στελεχώσουν τα δημόσια
Νοσοκομεία, στα οποία γνωρίζουν ότι τους περιμένουν χαμηλές αμοιβές, εξουθενωτικά ωράρια, επιστημονική απαξίωση και επακόλουθη απομάκρυνση από την κλινική έρευνα και την πρόσβαση στην συνεχή ιατρική εκπαίδευση”.

“Καμπανάκι” της ΕΙΝΚΥΛ για «λειτουργική κατάρρευση των νοσοκομείων» – Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας

Εξειδικεύοντας την κατάσταση που επικρατεί στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ υποστήριξε ότι “στο Γενικό Νοσοκομείο υποδομές του φθείρονται από τον χρόνο, την εγκατάλειψη και την έλλειψη συντήρησης, ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση και η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας, προσφιλή θέματα προεκλογικής παραπλάνησης, αν ακόμα υφίστανται ως επιλογές, σίγουρα καρκινοβατούν”.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, πρόσθεσε “ήδη τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή, χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές ελλείψει υγειονομικού προσωπικού, χειρουργικό έργο μεταφέρεται μέσω του νοσοκομείου σε ιδιωτικά νοσοκομεία με ευνοϊκούς όρους και υπερδιπλάσια νοσήλια, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα στην επάρκεια και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, κυρίως στις χειρουργικές ειδικότητες”.

Στην απεργιακή κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία συμμετείχαν και οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ertnews.gr