Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, οργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου, «Παραδοσιακά Σταμπωτά, Πάντες – Μαξιλάρια – Τραπεζομάντηλα Μικρά, Από τις Συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας» Τόμος Α΄, έρευνα, τεκμηρίωση, επιμέλεια Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Αρχαιολόγος- Λαογράφος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:00, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (οδός Γ. Γουργιώτη - πάροδος οδού Φαρσάλων).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η κ. Καίτη Καμηλάκη, Ομότιμη Ερευνήτρια. τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, η κ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, η κ. Φανή Παραφόρου, Θεωρητικός Τέχνης – Διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Παν/μίου Θεσσαλίας.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κ. Θανάσης Αραμπατζής, δημοσιογράφος.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει το Δρώμενον – Εστία Λαογραφίας και Τέχνης.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα εκτίθενται έργα φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Παν/μίου Θεσσαλίας με έμπνευση από το βιβλίο. Φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Εικαστικές Τέχνες ΙΙ με υπεύθυνη την κ. Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου, Εικαστικό - Διδάσκουσα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Παν/μίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για μια έκδοση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο των ενεργειών του ΛΙΜΛ για τη διάδοση και αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής της τυποβαφικής.

Περιλαμβάνει μουσειακά σταμπωτά με τεκμηρίωση, αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας της συγγραφέως.