Είναι διάσπαρτες στο Αιγαίο και βρίσκονται μεταξύ Αθήνας και Κρήτης. Είναι 33 αλλά οι 24 κατοικούνται. Είναι διάσημες ανά τον κόσμο και άμεσα αναγνωρίσιμες από τα λευκά σπίτια και τις εκκλησίες με τους μπλε τρούλους, αλλά και τα άπειρα στενά και ελικοειδή σοκάκια τους. Κι αν στην αρχή υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία, ως τώρα ο αναγνώστης έχει βεβαιωθεί, ότι ο λόγος γίνεται για τις Κυκλάδες. Τόσα νησιά, τόσες επιλογές... Άλλοι επιλέγουν να επισκεφθούν ένα νησί τη φορά, άλλοι 3-4 μαζί κι άλλοι έχουν ένα νησί ως βάση και περιηγούνται και στα τριγύρω, ώστε να απορροφήσουν και να γεμίσουν με τον Αιγαιοπελαγίτικο αέρα των Κυκλάδων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι διακοπές στην Ελλάδα είναι συνυφασμένες με τα νησιά και δη τις Κυκλάδες.

Ποικιλία στις Κυκλάδες

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, που πολλοί τουρίστες από το εξωτερικό κάθε χρόνο σχεδιάζουν μήνες πριν τις διακοπές τους στη χώρα μας, επιλέγοντας το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν άμα τη αφίξει τους αναζητώντας στη διεθνή γλώσσα πχ, mykonos santorini. Κάθε ένα από τα νησιά που απαρτίζει το Κυκλαδικό σύμπλεγμα συνιστά κι έναν ξεχωριστό λόγο για να θέλει κάποιος να επισκεφθεί τις Κυκλάδες, καθώς παρά τα κοινά τους στοιχεία, κάθε ένα νησί έχει μια διαφορετική εμπειρία να προσφέρει στον επισκέπτη. Για όσους λοιπόν απεχθάνονται τη μονοτονία είναι ο ιδανικός προορισμός. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η ρήση, ότι η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής.

Επική νυχτερινή ζωή

Όλα τα ελληνικά νησιά είναι διάσημη για την ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως η ένταση διαφέρει από νησί σε νησί, όπου σε καθένα μπορεί να βρει κανείς ό,τι ακριβώς θέλει και στον βαθμό που θέλει. Για παράδειγμα η Ίος είναι ευρύτατα διαδεδομένη στο νεανικό κοινό Ελλάδας και εξωτερικού για τη διασκέδαση μέχρι πρωΐας. Παρόλα αυτά αδιαμφισβήτητη νικήτρια στον συγκεκριμένο τομέα είναι η Μύκονος, όπου ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τη χώρα μας αναζητούν το δρομολόγιο ραφήνα μύκονος για να πάρουν μια ιδέα κοσμοπολίτικου αέρα και να θαυμάσουν κάτι από τη λάμψη της dolce vita με τους διάσημους, που κατά καιρούς την επισκέπτονται.

Μοναδική γαστρονομία και ιδιαίτερα ποτά

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση ο θεματικός τουρισμός. Από την άλλη πέραν του ότι ένας εκ των οικονομικών πυλώνων της χώρας μας είναι ο τουρισμός, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι διάσημη και για την τοπική κουζίνα και για τα υπέροχα κρασιά. Έτσι ήταν αναπόφευκτο να γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση και ο γαστροτουρισμός και η οινογευσία. Μην ξεχνάμε τους ατελείωτους αμπελώνες μας. Η Τήνος είναι μια τέτοια περίπτωση. Χιλιάδες έτη παράδοσης διαμόρφωσαν τη σημερινή κουζίνα. Η μορφολογία κάθε τόπου, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί έδωσαν τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους στα ντόπια πιάτα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Καθετί έχει ξεχωριστή γεύση όταν το γεύεται κανείς στον τόπο παραγωγής του, και αυτό στην Τήνο το γνωρίζουν καλά. Γι’ αυτό και η ομάδα Tinos Food Trails διοργανώνει φεστιβάλ και δράσεις με σκοπό να εξοικειωθεί όλος ο κόσμος με την τοπική κουζίνα. Έτσι δε θα έπρεπε να απορήσει κανείς, αν συναντούσε τουρίστες στο δρομολόγιο ραφήνα τήνος, με σκοπό όχι το προσκύνημα αλλά τη γαστρονομική περιήγηση.

Όσο δε για τα ποτά από Βορρά προς Νότο και από Δύση προς Ανατολή σε όλη τη χώρα ευδοκιμούν οι ξεχωριστές ποικιλίες σταφυλιών, που δίνουν τα ιδιαίτερα κρασιά της χώρας μας αντάξια των καλύτερων γαλλικών ή ιταλικών. Από τα ίδια αυτά αμπέλια προέρχονται και το ούζο, το τσίπουρο και η ρακή, ποτά που σαγηνεύουν με το άρωμα και την έντονη γεύση τους όλους τους τουρίστες. Για εκείνους η δοκιμή αυτών των ποτών συνιστά μια πρόκληση, που αργά αργά θα μεταλλαχθεί σε ευχάριστη εμπειρία.

Καταπληκτικές παραλίες

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα νησιά των Κυκλάδων σχηματίστηκαν, επηρεάστηκαν, διαμορφώθηκαν από κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Άλλα είναι ηφαιστειογενή νησιά και άλλα τα σφυρηλάτησε η καυτή λάβα. Όποια κι αν ήταν η πρωτεργασία το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικής ομορφιάς παραλίες, που μπορεί κανείς να βρει σε κάθε νησί ξεχωριστά. Τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, ιδανικά για δροσερές βουτιές εν μέσω καυτού καλοκαιριού, το ιδιαίτερο μορφολογικό τοπίο, όπως εκείνο της Σαντορίνης που παραπέμπει σε παραλίες της Καραϊβικής, εκείνο της Τήνου, που θυμίζει σεληνιακό τοπίο ή και της Πάρου, όπου οι λουόμενοι ξύνοντας τα βράχια με τα χέρια τους βγάζουν άργιλο απολαμβάνοντας μαζί με το θαλάσσιο μπάνιο τους και μια κούρα ομορφιάς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που παίρνουν το δρομολόγιο ραφήνα πάρος γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Στιγμές ξεγνοιασιάς κάτω από τον ήλιο

Οι ηλιόλουστες διακοπές είναι ένα ακόμη αβαντάζ, που συγκινεί κυρίως τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας και όχι άδικα. Το υπέροχο μεσογειακό κλίμα που επικρατεί στα νησιά μας τα καθιστά ιδανικά για διακοπές καθόλη τη διάρκεια του έτους, είναι το ισχυρότερο κίνητρο ειδικά για τους κατοίκους των βόρειων περιοχών.

Πανέμορφα τοπία

Παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς, ερείπια αρχαίων πολιτισμών με όλο το μυστήριο, που θα μπορούσαν να διαχέουν στην ατμόσφαιρα, κρυφοί κολπίσκοι με ιδιαίτερες ακτές για βουτιά, παράκτιες σπηλιές, μοναστήρια και μουσεία παγκοσμίου φήμης συνθέτουν κάποια από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των Κυκλάδων, που τις καθιστούν ακατανίκητες. Κι ενώ είναι γνωστές ως ξερονήσια μπορεί να προσφέρουν ειδυλλιακά σκηνικά, όπως το παγκοσμίου φήμης ηλιοβασίλεμα της Οίου στη Σαντορίνη. Τα γραφικά όμορφα ορεινά χωριά της Πάρου, που διατηρούν μια νότα από τα παλιά, ο αέρας αρχοντιάς που αποπνέει η Σύρος, ή το πράσινο που συναντά κανείς στην Άνδρο, το μοναδικό νησί των Κυκλάδων με πράσινο. Αυτό ακριβώς που προαναφέρθηκε και στην αρχή, η διαφορετικότητα κάθε νησιού είναι αφορμή να τα επισκεφθεί κανείς.

           Τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι έχει γίνει πλέον τα τελευταία μόλις χρόνια ιδιαίτερα διαδεδομένη επιλογή, το island hopping, η τακτική σύνδεση μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Υπάρχουν καθημερινά άπειρα δρομολόγια από όποιο λιμάνι της Αθήνας εξυπηρετεί, τον Πειραιά, το Λαύριο ή τη Ραφήνα, που αρκετοί την προτιμούν καθώς βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, τόπο άφιξης πολλών τουριστών. Η τακτική σύνδεση και η συντομία χρόνου είναι ένας λόγος, που πολλοί ακολουθούν το δρομολόγιο ραφήνα άνδρος. Σε λίγη ώρα από την Αθήνα φτάνουν στο Κυκλαδίτικο νησί κι εκεί μπορούν να μείνουν ή να επιλέξουν κι άλλα νησιά για να περιηγηθούν, ώστε να ευχαριστηθούν ήλιο, θάλασσα, νυχτερινή ζωή, υπέροχα φυσικά τοπία, γραφικούς οικισμούς και ό,τι άλλο γεμίζει τη βαλίτσα των εξαιρετικών εμπειριών.