Ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρις τις 10 Οκτωβρίου η συγκομιδή κάστανου στην χώρα μας.

Το ενδιαφέρον των Ιταλών χονδρεμπόρων είναι δεδομένο, αφού η «σφήκα της καστανιάς» στη γειτονική χώρα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή.

Φέτος στην χώρα μας έχουμε μείωση της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από τους Ιταλούς εμπόρους, είχαν σαν αποτέλεσμα φέτος οι τιμές παραγωγού να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Μπελιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό και στην Τοπική Κοινότητα Μελιβοίας, αναφέρει ότι «φέτος υπάρχει μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό περίπου 30%, που οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες. Η συγκομιδή κάστανων ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.
Εκτός της μειωμένης παραγωγής είχαμε φέτος και ακαρπία αλλά και σκίσιμο του καρπού (σκασμένα) κάτι που μειώνει την τιμή τους. Φέτος παραμένει αυξημένη η ζήτηση από τους Ιταλούς εμπόρους και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1 μέχρι 3,40 ευρώ το κιλό. Ωστόσο τα σκασμένα κάστανα αγοράζονται σε χαμηλότερες τιμές.
Η περιοχή της Αγιάς έχει μια παραγωγή που κυμαίνεται σε περίπου 3.000 τόνους κάστανα, από τα οποία το 50% παράγεται στην περιοχή της Μελιβοίας».

agrotypos.gr