Με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των 6 εταίρων από 5 χώρες ολοκληρώθηκαν για τον Δήμο Αγιάς  οι εργασίες του έργου «Solidarity 4 Heritage» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος: Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020, Σκέλος 2, Μέτρο 2.2 Δίκτυα Πόλεων στην 6η και τελευταία Διεθνή Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από 4 έως 7 Απριλίου στην έδρα του επικεφαλούς εταίρου  Δήμου Strumyani στη Βουλγαρία.

Αντικείμενο του Συμφώνου Συνεργασίας αποτελεί η διατήρηση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του δικτύου με ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ώστε να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα εθελοντικές δράσεις όπου θα εφαρμόζονται τα εργαλεία και οι μηχανισμοί που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου «Solidarity 4 Heritage» ενδυναμώνοντας και βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος  προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός δικτύου με σκοπό την ενθάρρυνση νέων μορφών κοινωνικής και δημοκρατικής συμμετοχής και εθελοντισμού, επικεντρώνοντας κυρίως στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτουν οι αγροτουριστικές περιοχές (όπως μνημεία, παραδόσεις, μουσική κ.α.) Μέσω της συζήτησης, της συνεργασίας, της ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών στόχος είναι η υποκίνηση των πολιτών που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς  και των τοπικών παραδόσεων και μέσω αυτών θα αναδείξουν το γεγονός ότι οι κοινές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπουν τις τοπικές κοινωνίες και μπορούν να δημιουργήσουν μία ευρωπαϊκή κοινωνία που θα βασίζεται  στην αλληλεγγύη, τον  εθελοντισμό και την ανεκτικότητα.

Κατά τη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκαν 6 Διεθνείς Συναντήσεις. Η εναρκτήρια στον Δήμο Strumyani στη Βουλγαρία από 4 έως 9 Μαρτίου 2018, η δεύτερη στον Δήμο Novo Mesto στη Σλοβενία από 13 έως 17 Ιουνίου 2018, η τρίτη στον Δήμο Αγιάς από 24 έως 27 Αυγούστου 2018, η τέταρτη στον Δήμο Naxxar στη Μάλτα  από  30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2018, η πέμπτη στον Δήμο Caltanissetta στη Σικελία από 26 έως 28 Φεβρουαρίου 2019 και η έκτη και τελευταία στον Δήμο Strumyani στη Βουλγαρία από 4 έως 7 Απριλίου 2019.    

Οι διεθνείς συναντήσεις επικεντρώθηκαν σε δράσεις όπως εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις σε ομάδες, παρουσίαση καλών πρακτικών, ανταλλαγή απόψεων με ειδικούς, οι οποίες κορυφώθηκαν με την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των εταίρων.      

Ο Δήμος Αγιάς μεταξύ άλλων παρουσίασε το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού στο Κάστρο της Βελίκας  που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον καθηγητή του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βαραλή και την Εφορία Αρχαιοτήτων.

 Η δράση «Solidarity 4 Heritage» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020».