Σε ανακοίνωση του Δήμου Αγιάς αναφέρονται τα εξής:

"Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη. Μπορούμε να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε τους υγροτόπους μας,  μπορούμε να έχουμε ποιότητα στην ζωή μας.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Το Δέλτα του Πηνειού ανήκει στην λίστα των βιοτόπων CORINE(1988)  και απαριθμεί 225 είδη πουλιών, που φωλιάζουν στις αμμοθίνες και στο παραποτάμιο δάσος. 

Είναι ένα μνημείο της φύσης που συνθέτει την ιστορία, την μυθολογία, την παράδοση, τον πολιτισμό, την παρθένα φυσική ομορφιά και μπορούμε  όλοι μας να το επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε  αυτόν τον μαγικό υδάτινο δρόμο  με τους κορμοράνους, τους ερωδιούς, τις πάπιες, τους αργυροπελεκάνους και τα πανέμορφα φλαμίγκο.

Δυστυχώς, για την φετινή χρονιά λόγο της πανδημίας, οι δράσεις που είχαμε σχεδιάσει με σκοπό την ευαισθητοποίηση γύρω από τα  οικοσυστήματα της περιοχής μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, δεν μπορούν να  πραγματοποιηθούν.

Όμως αξίζει να δούμε  σήμερα, τη στάση ζωής μας απέναντι σε απλά πράγματα. Μπορούμε όλοι μαζί να βρούμε τρόπους  για  να διασφαλίσουμε  ώστε η φύση στον τόπο μας να μην γίνει μουσειακό είδος ή μόνο εικονογράφηση στα  βιβλία. Είναι πηγή Ζωής, είναι η περιουσία μας που παράγει και δεν κοστίζει!!

«ΔΕΝ κληρονομήσαμε καμιά πηγή και καμιά γη από τους πατεράδες μας. Την ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ από τα παιδιά μας». Αυτό είπε προφητικά ο αρχηγός των ΙΝΔΙΑΝΩΝ Seattle σε ένα μεγαλειώδη λόγο  του στο Κογκρέσο (1854).

Είμαστε διαθέσιμοι και «ανοιχτοί» σε οποιαδήποτε πρόταση, σκέψη, φωτογραφίες ή προβληματισμό  στην προσπάθεια  να συνεχίσει η ροή του νερού και η Ζωή του!!"