Εκτεταμένες ζημιές από τον παγετό έχουν προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς κυρίως σε καλλιέργειες μήλων, κερασιών, αμυγδαλών με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής που φτάνει ως το 100% σε κάποιες περιπτώσεις.
Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς ζητάμε καταρχήν να υπάρχει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς. Η προθεσμία έληξε χθες αλλά λόγω των διακοπών του Πάσχα δεν κατέστη δυνατό να κατατεθούν όλες οι δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους. Υπήρχε επικοινωνία με την διοίκηση του ΕΛΓΑ όπου μεταφέραμε το αίτημα μας το οποίο πρέπει να ικανοποιηθεί.
Άμεσα πρέπει να γίνει η εκτίμηση των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ ώστε να δοθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά απώλεια παραγωγής και εισοδήματος.
Πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος είναι η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να υπάρχει επαρκή κρατική χρηματοδότηση, να ασφαλίζει από όλα τα ζημιογόνα αίτια και τις νόσους και να αποζημιώνει  την παραγωγή και τις ζημιές στο κεφάλαιο στο 100%.