Ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο για τα παράλια της Λάρισας, που αφορά στην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης Στομίου, προϋπολογισμού 1.690.000 ευρώ με πόρους από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας υπέγραψαν τη σύμβαση κατασκευής του έργου με τον ανάδοχο. Δικαιούχος και Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας και Κύριος η ΔΕΥΑ Δήμου Αγιάς.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ξεκινά ένα έργο ουσίας που έχει πυξίδα τον άνθρωπο. Με το έργο αυτό κατασκευάζουμε 6 χλμ αγωγών που πρόκειται να συνδεθούν με τον βιολογικό καθαρισμό. Πρόκειται για ένα έργο πολύπαθο το οποίο είχε ενταχθεί στο τομεακό ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και απεντάχθηκε λόγω overbooking.

Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, με σχέδιο και στρατηγική καταφέραμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Έργο χρήσιμο για το περιβάλλον, τους κατοίκους, τη θάλασσα, που δίνει λύση στο πρόβλημα αποχέτευσης της περιοχής. Παράλληλα στηρίζει θέσεις εργασίας και ρίχνει χρήμα στην τοπική οικονομία».


Απ’ την πλευρά του κ. Α. Γκουντάρας τόνισε τα εξής: « Το σημαντικό αυτό έργο που υπογράψαμε σήμερα δείχνει γιατί διεκδικούμε αρμοδιότητες και πόρους ως τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, το έργο αυτό ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο και ενώ ήταν να ξεκινήσει, απεντάχθηκε λόγω επιπλέον δέσμευσης πόρων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση από την άλλη κατάφερε μέσα σε μικρό διάστημα να ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και σήμερα να ξεκινά. Πρόκειται για το κυριότερο έργο στην περιοχή και θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη απ’ τους κατοίκους γι’ αυτή την καθυστέρηση. Μακάρι όμως να μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Ενόψει και του νέου νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση ας δουν κάποιοΙ τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που βρίσκεται κοντά στους πολίτες και όχι τα Υπουργεία».
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή 6.000 μ. περίπου δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων. Για την εξυπηρέτηση του δικτύου κατασκευάζονται περίπου 173 φρεάτια ακαθάρτων. Η λειτουργία του δικτύου εξασφαλίζεται με 1 ενδιάμεσο αντλιοστάσιο. Το έργο θα κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου εντός του οικισμού Στομίου του Δήμου Αγιάς.
Το έργο αυτό εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 1.690.000 και επιλέξιμο προϋπολογισμό 1.262.000  ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και εθνικούς πόρους. Ο ΦΠΑ βαρύνει την ΔΕΥΑ Αγιάς.