Κύμα κακοκαιρίας σάρωσε χθες τα παράλια των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, προκαλώντας υπερχείλιση ρεμάτων, πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, αποκλεισμό περιοχών καθώς και κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους.

Η συνεχής και έντονη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανατολικούς ανέμους των 7 μποφόρ, που ωθούσαν τον κυματισμό της θάλασσας προς τη στεριά, μαζί με τα ορμητικά νερά των ρεμάτων που καταλήγουν στην παραλιακή ζώνη και των δύο δήμων αντίστοιχα, σκέπασαν μεγάλες εκτάσεις γης.

Καταστροφές σημειώθηκαν και στα ορεινά του Δήμου Αγιάς, όπου η ορμή του νερού των ρεμάτων προκάλεσε κατολίσθηση μεγάλης έκτασης βουνοπλαγιάς, στον επαρχιακό δρόμο Αγιοκάμπου – Σκλήθρου, λίγα χιλιόμετρα μετά την παραλία Ρακοποτάμου, «εξαφανίζοντας» στην κυριολεξία κομμάτι δρόμου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η πρόσβαση από και προς το Σκλήθρο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Αγιάς κ. Βασίλη Λέτσιο, η κατολίσθηση σημειώθηκε στο ίδιο σημείο που είχε γίνει ξανά τον περασμένο χειμώνα, αλλά αυτή τη φορά ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Στον Δήμο Τεμπών

Η ένταση των φαινομένων, δυσκόλεψε τις παρεμβάσεις που επιχείρησε η δημοτική αρχή Τεμπών, στην αποσυμφόρηση των δύο παραποτάμων της περιοχής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο, μηχανήματα του δήμου προσπαθούσαν επί ώρες να διαπλατύνουν τις εκβολές του ρέματος Παλαιοποτάμου, που βρίσκεται ανάμεσα από τους παραλιακούς οικισμούς Κουλούρας και Μεσαγγάλων, καθώς και του ρέματος Παπαπουλίου, που βρίσκεται ανάμεσα από τους οικισμούς Καστρί Λουτρό και Νέων Πόρων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ευρύτερη περιοχή από τον μεγάλο όγκο νερού και να αποφευχθούν πλημμύρες.

Οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, καθότι η ορμή των κυμάτων της θάλασσας, διέλυε την ίδια στιγμή κάθε ανθρώπινη παρέμβαση. Όπως δήλωσε στην «Ε» ο κ. Κολλάτος, ευτυχώς προ ημερών, η δημοτική αρχή είχε καθαρίσει τα δύο ρέματα από τη βλάστηση, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε και διάνοιξή τους, όπου ήταν εφικτό.

Στα Μεσάγγαλα και σε άλλες παραλίες του Δήμου Τεμπών, πλημμύρισαν οικόπεδα, δρόμοι, σπίτια και καταστήματα. Τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση στις συγκεκριμένες περιοχές καθότι σύμφωνα με τον δήμαρχο «βρίσκονται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας».

Λένα Κισσάβου (Ελευθερία)