Εδώ και λίγες ημέρες (από τις 27 Ιουνίου) «τρέχει» ο εξωδικαστικός μηχανισμός για αγρότες προσφέροντας «ανάσα» σε εκατοντάδες οφειλέτες της Λάρισας.
Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ασφαλιστικά ταμεία και ΕΦΚΑ -κυρίως ΟΓΑ) και τράπεζες υπό εκκαθάριση (κυρίως πρώην Αγροτική Τράπεζα, Συνεταιριστικές, ΤΤ, FBB, Probank, Proton κ.λπ.).
Μπορεί να περιλαμβάνει 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων, διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου), διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων Δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας και αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Η ρύθμιση αφορά συνολικά 338.000 αγρότες με οφειλές προς τον ΟΓΑ, οι οποίες ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ μέχρι 31/12/2017, καθώς και 23.000 οφειλέτες προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, των οποίων η συνολική οφειλή αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ. Στην πλατφόρμα θα μπορούν να ενταχθούν και βεβαιωμένες οφειλές των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31/12/2018, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασής της.