Ανάκαμψη κατά 36%, σε σύγκριση με τα χαμηλά περσινά επίπεδα, αναμένεται για τη φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή μήλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Μήλου και Αχλαδιού (WAPA).

Στους 12,6 εκατ. τόνους εκτιμάται ότι θα ανέλθει η ευρωπαϊκή παραγωγή των 28, με την πολωνική παραγωγή να υπολογίζεται αυξημένη κατά 56% από πέρυσι, αγγίζοντας τους 4,5 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυξημένη κατά 24% εκτιμάται η φετινή παραγωγή και για την Ελλάδα από εκείνη της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.
Στη συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής μπαίνουν σταδιακά οι περισσότερες μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, με την ποιότητα των μήλων που συγκομίζονται να φαίνεται ότι ανταμείβει τις προσπάθειες των παραγωγών.

Ωστόσο, εκείνο που οι παραγωγοί αναμένουν με αγωνία είναι ο καθορισμός των τιμών, καθώς ο αναμενόμενος αυξημένος όγκος της εγχώριας παραγωγής σε συνδυασμό με τον διεθνή ανταγωνισμό πιέζει τους μηλοκαλλιεργητές.

O καιρός ευνόησε το μήλο
Στην Αγιά Λάρισας, οι παραγωγοί μπαίνουν σιγά-σιγά στη συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής, με τις ποικιλίες Scarlet, Jeromine, Super Chief, Red Chief, καθώς και Red Velοx και Golden.

«Η συγκομιδή εξελίσσεται ομαλά», δήλωσε ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του ΑΣ Αγιάς «Ο Κίσσαβος». «Υπήρχαν κάποια κτήματα που χτυπήθηκαν από τον παγετό, ωστόσο αυτά δεν επηρεάζουν τον κύριο όγκο της παραγωγής που αναμένεται αυξημένος κατά 20%-25% σε σύγκριση με πέρυσι», σημείωσε ο ίδιος.
Αντίστοιχη εικόνα φέτος εισπράττουν και οι παραγωγοί της Καστοριάς, όπου η παραγωγή σε όγκο και ποιότητα φαίνεται να ανταμείβει τους μηλοκαλλιεργητές.

«Σε τόνους μπορεί να φτάσει και τους 35.000-40.000, είναι κάτι που είχε χρόνια να συμβεί, καθώς μετά από τέσσερα χρόνια ο καιρός μας άφησε φέτος», επεσήμανε ο Δημήτρης Βαενάς, πρόεδρος του ΑΣ Ορεινών Μήλων Βιτσίου Καστοριάς. Στην περιοχή, αυτήν τη στιγμή, συγκομίζονται τα νεόφυτα δέντρα για να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και ο κύριος όγκος.

Ως προς τις νέες φυτεύσεις, ο κ. Βαενάς σημείωσε ότι υπάρχει μία ανανέωση του 25%-30% του κάμπου, με το 60% περίπου των παραγωγών να προτιμά τις κόκκινες ποικιλίες και το υπόλοιπο 40% την ποικιλία Fuji. «Η ανανέωση αυτή είναι θετική, ωστόσο, χρειάζεται μία προσοχή στις νέες φυτεύσεις, ειδικά όταν γίνονται άναρχα, ώστε αυτό να μην έχει αργότερα επιπτώσεις στην ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης», παρατήρησε ο κ. Βαενάς.
Ποιοτικά έρχονται τα μήλα και στην Αρκαδία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί. Αυτή την περίοδο, συγκομίζονται τα Starkin, ενώ σε περίπου έναν μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των Πιλαφά.

«Έχουν χαθεί καλλιέργειες από το χαλάζι της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο, στα κτήματα που δεν χτυπήθηκαν υπάρχει αύξηση γύρω στο 10%-15% συγκριτικά με πέρυσι», δήλωσε ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του ΑΚΣ Αρκαδίας.
Με τη συγκομιδή του κύριου προϊόντος των κόκκινων μήλων Starkin συνεχίζει η Ζαγορά Πηλίου, για να ακολουθήσει το προσεχές διάστημα, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών, η συγκομιδή των Fuji και τέλη Σεπτεμβρίου με Οκτώβριο τα φιρίκια. Ήδη, οι παραγωγοί της περιοχής συγκομίζουν τα μήλα της δεύτερης καλλιεργητικής ζώνης για να ακολουθήσει και η τρίτη ζώνη.

«Οι εμπορικές κατηγορίες της φετινής παραγωγής εκτιμάται ότι θα κινηθούν στους περσινούς 13.500-14.000 τόνους», δήλωσε ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς. «Παρόλο που είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες, το φαινόμενο της μικροκαρπίας που παρατηρήθηκε στην τρίτη καλλιεργητική ζώνη (ορεινή) δεν επιτρέπει πολύ μεγαλύτερες εκτιμήσεις», σημείωσε ο ίδιος.
Τάσεις τιμών
Λόγω της έλλειψης αποθεμάτων από την περσινή παραγωγή, οι τιμές ξεκίνησαν αρκετά θετικά για την ελληνική παραγωγή, ωστόσο, σιγά σιγά προσαρμόζονται στα δεδομένα του μεγάλου όγκου της παραγωγής.

«Αυξημένες κατά 10 λεπτά, στα 75 λεπτά το κιλό, κινήθηκαν οι εξαγωγικές τιμές των μήλων Αγιάς στο ξεκίνημα αυτής της εμπορικής περιόδου, ενώ αυτές τις μέρες κινούνται κατά περίπου 20 λεπτά χαμηλότερα, γεγονός που οφείλεται στη μεγαλύτερη ποσότητα που υπάρχει προς διάθεση από την εγχώρια, αλλά και την παραγωγή άλλων χωρών», εξήγησε ο κ. Ζέικος.

Στα επίπεδα της αντίστοιχης περσινής περιόδου, κινούνται τα μήλα του ΑΣ Ζαγοράς, με τις εγχώριες εμπορικές κινήσεις να έχουν αρχίσει. Στο εξαγωγικό κομμάτι στα σταθερά κανάλια της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου, αλλά και κάποιων βαλκανικών αγορών αναμένεται να κινηθούν τα μήλα του συνεταιρισμού, ενώ, παράλληλα, «γίνονται προσπάθειες για διεύρυνση αυτών των καναλιών και προς τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου», σύμφωνα με τον κ. Πολίτη.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό εντείνονται οι κινήσεις και της μεγαλύτερης μηλοπαραγωγού χώρας της Ευρώπης, της Πολωνίας, για άνοιγμα στις αγορές των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Στην προσπάθεια αυτή, εντάσσεται και η ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας της με την αιγυπτιακή αγορά και την αγορά της Αλγερίας, μέσω διετούς προγράμματος προώθησης στις αγορές αυτές, με τον τίτλο «Ώρα για μήλο από την Ευρώπη», που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται από την πολωνική Ένωση Παραγωγών Φρούτων.

ypaithros.gr