Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι παραγωγοί κάστανου στους δήμους Αγιάς και Τεμπών, μετά τον χαρακτηρισμό από το υπουργείο Περιβάλλοντος των εκτάσεων όπου καλλιεργούν ως «δασικών», ενόψει και της σύνταξης των δασικών χαρτών.
Το πρόβλημα απασχολεί αρκετούς καστανοπαραγωγούς του Nομού Λάρισας, καθώς σε περιοχές όπως η Μελιβοία, η Σκήτη, το Ομόλιο, η Καρίτσα, τα Αμπελάκια και άλλες περιοχές του Κισσάβου και του Ολύμπου, υπολογίζεται ότι τα καστανοπερίβολα υπερβαίνουν τα 10.000 στρέμματα, από τα 50.000 στρέμματα που καλλιεργούνται πανελλαδικά. Και αυτό γιατί αν δεν ξεκαθαρίσει η χρήση γης και κυρίως των εκτάσεων που δεν διαθέτουν παραχωρητήρια, οι παραγωγοί που τα καλλιεργούν κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις, αφού πλέον οι εκτάσεις δεν θα νομιμοποιούν δικαιώματα στο ΟΣΔΕ, ώστε να λαμβάνουν επιδοτήσεις ως δενδροκαλλιέργειες. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο στην οποία το ελληνικό κάστανο κερδίζει τις ξένες αγορές και ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται προς αυτό.
Αναζήτηση λύσης
Αναζητώντας άμεσα μια λύση, και ενόψει της λήξης της προθεσμίας για τη σύνταξη των δασικών χαρτών, οι τοπικοί φορείς κινητοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν δύο διαδοχικές συσκέψεις. Η πρώτη την προηγούμενη Παρασκευή, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του συντονιστή Διοίκησης, Ντίτορα Νικόλαου, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Νίκου Παπαδόπουλου, των προέδρων των συνεταιρισμών Σκήτης – Ποταμιάς, Β. Μανίκα, Καρίτσας – Στομίου, Ευθ. Τριανταφύλλου, και Αμπελακίων, Θ. Τσαλίκη, καθώς και του αναπληρωτή συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασ. Ζωγράφου.
Στην εισήγησή του, ο βουλευτής, Ν. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διεκδικούμενων εκτάσεων είναι άλλο και αυτό θα το δούμε στο μέλλον, αν πρόκειται για δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις, αλλά εδώ μιλάμε για χρήσεις γης, αφού με μία απαράδεκτη ερμηνεί χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις τα καστανοπερίβολα και ζητείται από τους παραγωγούς να σταματήσουν να τα καλλιεργούν». Ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε άμεση συνάντηση και συνεργασία των εμπλεκόμενων δασικών υπηρεσιών του Νομού Λάρισας, ώστε να αποτυπωθεί τεχνοκρατικά και με κάθε λεπτομέρεια το συνολικό πρόβλημα. Δήλωσε, δε, ότι, μετά από επαφή που είχε με τα αρμόδια υπουργεία, το ζήτημα διερευνάται, έτσι ώστε να δοθεί μια λύση. Λόγω όμως της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας του προβλήματος από περιοχή σε περιοχή, πρέπει να υπάρχει τεκμηριωμένη τεχνοκρατική πρόταση των υπηρεσιών, ώστε να δοθεί λειτουργική και νόμιμη λύση και να συνεχιστεί η καλλιέργεια του κάστανου.
Στη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Αποκεντρωμένης, κυρίως των Δασικών Υπηρεσιών, εξετάστηκαν διεξοδικά τα δεδομένα που υπάρχουν, αλλά δυστυχώς η νομοθεσία φαίνεται να δένει τα χέρια του κρατικού μηχανισμού.
Το μπαλάκι των ευθυνών πέφτει πλέον στους συναρμόδιους υπουργούς Γιάννη Τσιρώνη και Σωκράτη Φάμελλο, ενώ οι δήμαρχοι Τεμπών και Αγιάς, Κώστας Κολλάτος και Αντώνης Γκουντάρας, έχουν ζητήσει και τη συνδρομή του συντοπίτη υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη και των τοπικών βουλευτών, με την πολιτική λύση να φαντάζει ως μια διέξοδος στο πρόβλημα.
ΑΣ Αμπελακίων: Δίνουμε τη μάχη του αυτονόητου
Επικριτικός ως προς την ελληνική γραφειοκρατία και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων εμφανίζεται, με δηλώσεις του στην «ΥΧ», το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων Κώστας Τσεργάς, ο οποίος υποστήριξε τα εξής:
«Αντί να ασχολούμαστε με τις καλλιεργητικές φροντίδες του κάστανου, οι οποίες είναι αρκετές, δίνουμε τη μάχη του αυτονόητου. Σε μια περίοδο στην οποία το κάστανο αποκτά προστιθέμενη αξία, ασχολούνται πάνω από 200 οικογένειες, προσφέρει εισόδημα περίπου 2 ευρώ/κιλό, με μια πρώτη εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή τους 1.000 τόνους, πηγαίνουμε από γραφείο σε γραφείο για να βρούμε το δίκιο μας. Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που προέκυψε, με μια τροπολογία του ΥΠΕΡΑ το 2014, μπορεί να λυθεί με νομοθετική πρωτοβουλία. Ουσιαστικά, να απαλείψει τους απαράδεκτους και αδόκιμους περιορισμούς που ετέθησαν για την εξημέρωση των καστανοπερίβολων. Ζητούν να ασχολούνται με τα καστανοπερίβολα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό στα χωριά μας δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να επιβιώσει κάποιος αν ασχοληθεί μόνο με το κάστανο. Επίσης προβλέπουν ότι οι εκτάσεις πρέπει να έχουν κλίση μέχρι 25%. Στα κτήματά μας η κλίση ξεκινά από 25% και πάνω. Εμείς διευκρινίσαμε ότι δεν επιθυμούμε αλλαγή χρήσης γης, καθώς μέχρι τώρα αξιοποιούμε τις δασικές εκτάσεις με παραχωρητήρια των Δασαρχείων. Το κάστανο είναι γεωργικό προιόν, δεν είναι ξύλο, γιατί μας εμπλέκουν με τους δασικούς χάρτες; Οι αρμόδιοι έχουν χαθεί στην μετάφραση των νόμων. Αναρωτιόμαστε γιατί τέτοια ιδιοκτησιακά προβλήματα δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές, π.χ. στη Μαγνησία. Μήπως οι τοπικές δασικές υπηρεσίες ανακάλυψαν ένα πρόβλημα εκ των ουκ άνευ;» αναφέρει ο κ. Τσεργάς και καταλήγει με τις συνέπειες, στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση: «Θα χάσουμε τις επιδοτήσεις που λαμβάνουμε, θα χάσει και ο ΕΛΓΑ τις εισφορές που καταβάλουμε, ενώ κάποιοι νέοι αγρότες που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και δήλωσαν τις επίμαχες εκτάσεις, κινδυνεύουν να απενταχθούν απ’ αυτό».

ypaithros.gr