Σε γενικές γραµµές καλή χαρακτηρίζουν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας της Λάρισας την υγιεινή κατάσταση των σιτοκαλλιεργειών στις οποίες εφαρµόστηκαν ψεκασµοί µε µυκητοκτόνα.

Οι γεωπόνοι αυτό το διάστηµα πραγµατοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε καλλιέργειες σκληρού σίτου για την αξιολόγηση της κατάστασης των φυτών σχετικά µε τις µυκητολογικές ασθένειες, που ενδέχεται να εντοπιστούν.

Σύµφωνα µε τις µέχρι στιγµής καταγραφές τους, παρατηρήθηκαν προσβολές από τις µυκητολογικές ασθένειες σεπτορίωση και ελµινθοσπορίωση µόνο τοπικά και κυρίως στις καλλιέργειες που δεν έχουν ψεκαστεί µε µυκητοκτόνα. Μάλιστα, όπως καταγράφουν οι ειδικοί, οι προσβολές αυτές κατά τόπους είναι έντονες.

Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης τονίζουν στους καλλιεργητές ότι επειδή ο συνδυασµός των παρατεταµένων βροχοπτώσεων των προηγούµενων ηµερών και η σηµαντική άνοδος της θερµοκρασίας ευνόησαν την ανάπτυξη των παραπάνω ασθενειών,  οι σιτοπαραγωγοί της της Λάρισας θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση ελέγχοντας τις καλλιέργειές τους επισταµένως για προσβολές, ώστε έγκαιρα - εφόσον χρειαστεί να επέµβουν µε µυκητοκτόνα.

Επιπλέον σηµειώνεται ότι η χηµική καταπολέµηση εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία, τότε αυτή πρέπει να πραγµατοποιηθεί µε εγκεκριµένο µυκητοκτόνο τηρώντας το προβλεπόµενο όριο ηµερών ψεκασµού πριν τη συγκοµιδή, για την αποφυγή εύρεσης υπολειµµάτων στα παραγόµενα προϊόντα. Η απόφαση για ψεκασµό θα πρέπει να λαµβάνεται σε συνεργασία µε τους τοπικούς γεωπόνους.

Να σηµειωθεί ότι η σεπτορίωση παρουσιάζεται µε τη µορφή καστανών κηλίδων, κίτρινων περιφερειακά, µε ή χωρίς στίγµατα, οι οποίες σταδιακά µεγαλώνουν και δηµιουργούν νεκρώσεις, φτάνοντας να καταστρέφουν εντελώς τα προσβεβληµένα φύλλα.

Πολλές φορές οι προσβολές δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτές από τους παραγωγούς, καθώς ξεκινούν από τα κάτω φύλλα του νεαρού φυτού.  Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι ,καλλιεργητές, κατά την επίσκεψή τους στο χωράφι να το διασχίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις, παρατηρώντας και τα κατώτερα τµήµατα των φυτών.

Σε περίπτωση βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, µε άνοδο θερµοκρασίας και µείωση της σχετικής υγρασίας, η ένταση της προσβολής εξασθενεί από µόνη της. Ωστόσο, αν οι χαµηλές θερµοκρασίες συνεχιστούν κ σε συνδυασµό µε υψηλές σχετικές υγρασίες, τότε θα χρειαστεί επέµβαση µε κάποιο φυτοπροστατευτικό προϊόν.

Σηµειωτέον ότι η εφαρµογή µπορεί να γίνει ταυτόχρονα µε κάποιο ζιζανιοκτόνο, αποφεύγοντας έτσι τον διπλό ψεκασµό. Σκοπός είναι να διαφυλαχθεί σε υγιή κατάσταση το «φύλλο σηµαία», δηλαδή το φύλλο που βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον στάχυ και αν είναι δυνατόν και τα φύλλα που βρίσκονται κάτω από αυτό, δεδοµένου ότι το «φύλλο σηµαία» είναι υπεύθυνο σε ποσοστό 70% για το γέµισµα του καρπού.

agronews.gr