Από τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της κυριότερης ποικιλίας αχλαδιού, που είναι η ποικιλία Κρυστάλλι, στην περιοχή του Τυρνάβου.

Έχουν προηγηθεί οι πρώιμες ποικιλίες, που αφορούν όμως μικρές ποσότητες, Κοντούλα, Κόσια και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή της ποικιλίας Σάντα Μαρία.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προιόντων (ΑΣΕΠΟΠ), «η παραγωγή αχλαδιών φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη, σε ποσοστό -20%».
Στην περιοχή της Λάρισας, ο αγροτικός συνεταιρισμός ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου καλλιεργεί μια έκταση 2.500 στρεμμάτων κατά κύριο λόγο με αχλάδια της ποικιλίας Κρυστάλλι (στην περιοχή γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αχλαδιού στην Ελλάδα).
«Ποιοτικά προβλήματα παρατηρήθηκαν μόνο στα αχλάδια που μαζεύτηκαν μετά την κακοκαιρία. Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές μέχρι στιγμής στις πρώιμες ποικιλίες κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

agrotypos.gr