Οι πρώιμες ποικιλίες ξεκίνησαν να μαζεύονται, για να ακολουθήσουν οι μεσοπρώιμες.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να μαζεύει την πρώιμη ποικιλία καρυδιού Serr ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, 15 χλμ. έξω από την Αριδαία, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες.

Ο κ. Γκόνος καλλιεργεί μια έκταση 170 στρεμμάτων με 3.500 καρυδιές διαφόρων ποικιλιών όπως Chandler, Franquette, Pedro και Serr. Φέτος, όπως μας είπε ο κ. Γκόνος, είναι μια εξαιρετική χρονιά, με πολύ καρπό και υψηλή ποιότητα, καθώς ο καιρός πήγε πρίμα τα κτήματα, δεν έπεσαν χαλάζια, ή πολλές βροχές και υπήρξαν απώλειες από τους ανέμους.

Λίγο τις τελευταίες ημέρες ο καιρός χάλασε, ωστόσο ευνόησε τους παραγωγούς, ανοίγοντας τα καρύδια.

Ο κ. Γκόνος εκτιμά ότι η ζήτηση θα είναι ικανοποιητική και φέτος, μας λέει ότι οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,5 - 4,5 ευρώ το κιλό για το κέλυφος, ενώ για την ψίχα στα 8 - 12 ευρώ το κιλό, αναλόγως το μέγεθος.

Με την συγκομιδή των καρυδιών που διατίθενται στο εμπόριο νωπά, μπαίνοντας στο ψυγείο, έως και τις 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ιωάννης Διαμαντούλης, γεωπόνος Msc και παραγωγός καρυδιού στην περιοχή Κιόσκι Λάρισας, στα σύνορα με την Γιάννουλη.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Διαμαντούλης που καλλιεργεί καρυδιές Chandler, Franquette κ.λπ. σε μια έκταση 40 στρεμμάτων σε γενικές γραμμές υπάρχει καλή παραγωγή, η συγκομιδή των νωπών που μαζεύονται με το χέρι ή με δονητικό, θα κρατήσει για λίγες ημέρες ακόμα, ενώ ακολούθως θα αρχίσει η συλλογή των ξερών, που θα διαρκέσει γύρω στο μήνα.

Το θετικό, σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο - παραγωγό είναι πως υπάρχει όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έντονη ζήτηση για το προϊόν από το εμπόριο και ο κορονοϊός δεν έχει επιδράσει καθόλου έως τώρα στην αγορά, τουλάχιστον για τα νωπά, που έχουν μαζευτεί και έφυγαν σε τιμές 3,30 ευρώ το κιλό, συν ΦΠΑ.

Ένα πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς καρυδιών σε αυτή την περιοχή, είναι αυτό της εξεύρεσης εργατικού δυναμικού, που να μπορεί να απασχοληθεί στις αγροτικές εκμεταλεύσεις νόμιμα, με εργόσημο κ.λπ. ώστε αγρότες και εργάτες να είναι καλυμμένοι και να περνούν στα έξοδα τα συλλεκτικά κ.λπ.

Πολύ καλή από την άποψη του όγκου παραγωγής χαρακτηρίζει την εφετινή χρονιά, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κιάτος, γεωπόνος και παραγωγός διαφόρων ποικιλιών καρυδιού από την περιοχή της Τσαριτσάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Κιάτο που ξεκίνησε την συγκομιδή πρώιμων καρυδιών την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να αρχίσει και το μάζεμα στις υπόλοιπες ποικιλίες (Chandler), τις επόμενες ημέρες, δεν υπάρχουν προβλήματα από τον καιρό ή ασθένειες, ωστόσο επικρατεί ανησυχία σε όλους για την ζήτηση και τις τιμές (που πέρσι ήταν γύρω στα 4 ευρώ το κιλό για καρύδι με κέλυφος), λόγω της γνωστής κατάστασης με τον κορονοϊό.

Ο Ηλίας Γραμματικός καλλιεργεί καρυδιές Chandler και Franquette στο Πολύπετρο Κιλκίς και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η διαδικασία της συγκομιδής δεν έχει αρχίσει ακόμα, οπότε δεν υπάρχουν εμπορικές πράξεις, τιμές κ.λπ.

Οι πρώτες ενδείξεις πάντως κατά τον κ. Γραμματικό συνηγορούν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την ζήτηση για το προϊόν και όποιος παραγωγός δεν έχει θέμα ρευστότητας και δεν πιέζεται να πουλήσει, μπορεί και φέτος να εξασφαλίσει καλά έσοδα.

Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Γραμματικό, φέτος ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά καλλιεργητικά, από την άποψη ότι έπεσαν πολλά νερά και χρειάστηκε να γίνουν αρκετοί ψεκασμοί.

agrotypos.gr