Αυτοψία σε πληγείσες καλλιέργειες από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, πραγματοποίησε την Παρασκευή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης σε περιοχές των δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ.
Συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Λάρισας με επικεφαλής τον διευθυντή κ. Λιόντο, ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το μέγεθος της ζημιάς και να συνομιλήσει με αγρότες, συνεταιριστές αλλά και αυτοδιοικητικούς.
Ο κ. Κόκκαλης επανέλαβε τα όσα ζήτησε κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, ώστε να κινηθούν τάχιστα οι μηχανισμοί του ασφαλιστικού φορέα και να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία της εκτίμησης, αλλά και της αποζημίωσης.

Μετά το πέρας των επισκέψεων ο κ. Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: "Βρέθηκα σήμερα σε περιοχές των δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε σειρά καλλιεργειών.
Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση των παραγωγών που είδαν τους κόπους τους να ζημιώνονται, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, τους διαβεβαίωσα πως - παρά τη δυσμενή συγκυρία για τη χώρα - η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει λάβει σαφείς οδηγίες ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό τεκμηριωμένες εκτιμήσεις των ζημιών, αλλά και δίκαιες αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Ήδη στην περιοχή του Τυρνάβου ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις, ενώ στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συμβεί το ίδιο και στις άλλες περιοχές, αφού θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να υποχωρήσει το νερό και να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς, όπου αυτή έχει προκληθεί.
Γνωρίζω πως ο ΕΛΓΑ πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες και σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής και στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στον πρωτογενή τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή, συζητάμε στο υπουργείο όλες εκείνες τις θεσμικές αλλαγές που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού φορέα, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών".