Ακατάσχετο 15.000 ευρώ ετησίως αντί 1.250 ευρώ, επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ύψους 42 εκατ. ευρώ για εξόφληση του 2014 και μέρος του 2015, καμία αύξηση στον ΕΝΦΙΑ και όχι σε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια περιλαμβάνει το πακέτο δεσμεύσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, προς τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου.
Η πληρωμή του ΕΦΚ πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά μέρος της εκκρεμότητας του έτους 2015.Η πληρωμή του ΕΦΚ πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά μέρος της εκκρεμότητας του έτους 2015.
Εξερχόμενη από τη συνάντηση που κράτησε 2,5 και πλέον ώρες, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις του υπουργείου και πως το επόμενο βήμα τους είναι να ενημερώσουν -ως είθισται- τους αγρότες προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.
«Δεν μας ικανοποιούν σε καμιά περίπτωση οι θολές υποσχέσεις του υπουργού», δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για αιτήματα ζωής, όπως αυτό των εγγυημένων τιμών απορρόφησης των προϊόντων μας, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΛΓΑ και το κόστος παραγωγής, όπως και της μείωσης στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος χαρακτήρισε ουσιαστική την συζήτηση, μετά το πέρας της συνάντησης, η πληρωμή του πετρελαίου θα αφορά υπόλοιπα από το 2014 – πρόκειται για λίστα µε 13.000 δικαιούχους παραγωγούς οι οποίοι «ξέμειναν» από την πληρωμή του ΕΦΚ για το έτος 2014, όπως έχει γράψει η Agrenda – και μέρος της εκκρεμότητας του 2015.
Από το 2023 η επιβολή του έκτακτου τέλους άρδευσης, εντός νέων οι μισοί επιλαχόντες
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά την συνάντηση, το μέλος της επιτροπής των αγροτών και πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, ο υπουργός υποσχέθηκε τα εξής:
1)      Η επιβολή του τέλους άρδευσης να επιβληθεί από το 2023,
2)      Να καταργηθεί ο ΕΦΚ οίνου,
3)      Να γίνει προσπάθεια για σύνδεση της παραγωγής με τις επιδοτήσεις, με αφορμή την αναθεώρηση της ΚΑΠ και
4)      Να ενταχτούν στο πρόγραμμα νέων γεωργών οι μισοί τουλάχιστον επιλαχόντες.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων συμπεριλαμβάνονταν τα εξής:
-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.
- Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
- Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου.
- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.
- Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.
- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

agronews.gr