Πολύ μεγάλη μείωση στην επερχόμενη παραγωγή αμυγδάλου της χώρας μας αναμένουν οι καλλιεργητές του προϊόντος σε όλες τις παραγωγικές ζώνες, αφού πιθανότατα οι καιρικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος, όπως μας είπαν, επέδρασε αρνητικά στα δέντρα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ μικρότερη καρποφορία απ’ ό,τι την περασμένη χρονιά.

Την ίδια ώρα, τα υπάρχοντα αποθέματα περσινής εσοδείας εκτιμώνται λιγοστά, ενώ η τιμή παραγωγού για την ψίχα στην χονδρική αλλά και για απευθείας διάθεση από τους αγρότες ακολουθεί ανοδική πορεία το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Χείρα βοηθείας στην εγχώρια ζήτηση δίνει ασφαλώς και το τουριστικό ρεύμα, που έχει αρχίσει να εισρέει στην χώρα μας, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Λιάκος, παραγωγός αμυγδάλου ποικιλίας Texas και Ferragnes από την Ελασσόνα:

«Η παραγωγή που έρχεται θα είναι σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή. Τα δέντρα δεν έχουν τον περσινό καρπό και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, στην αιτία που προκάλεσε τη μείωση αυτή.

Το κακό φαίνεται ότι είναι γενικό, κάποιοι λένε ότι έφτιαξε η παγωνιά, κάποιοι λένε ότι δεν έγινε όπως έπρεπε η γονιμοποίηση.

Η μείωση θα είναι σίγουρα 50% από πέρσι. Αποθέματα περσινής παραγωγής δεν υπάρχουν γενικά και όποιος διαθέτει στην αγορά μόνος του το προϊόν, πιάνει αυτή τη στιγμή και 10-11 ευρώ το κιλό για την ψίχα στις Ferragnes.

Στο σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής αγοράζει και 18 ευρώ το κιλό».

agrotypos.gr