Δεκατέσσερα μπλόκα «μετρούν» μέχρι στιγμής οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους συμμετέχοντες να αναμένουν μεγαλύτερη συμμετοχή τις ερχόμενες μέρες. Κλειστή παρέμεινε για δεύτερη μέρα η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας. Αντιδράσεις έχουν εν τω μεταξύ πυροδοτήσει οι διώξεις. που ασκήθηκαν σε 10 αγρότες.
Παράλληλα, οι αγρότες προγραμματίζουν περαιτέρω δράσεις για την επικοινωνία των διεκδικήσεών τους, ενώ για την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογηθεί η πορεία των κινητοποιήσεων και θα εξεταστεί η πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη για συνάντηση στην πλατεία Βάθης.
Πού υπάρχουν μπλόκα
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων μέχρι στιγμής μπλόκα έχουν στηθεί σε: Λάρισα (κόμβος Νίκαιας), Μαγνησία (κόμβος Αερινού), Φθιώτιδα (κόμβος Πελασγίας), Βέροια (κόμβος Κουλούρας), Νάουσα (διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (διασταύρωση Γυψοχωρίου), Σέρρες (στροφή Σιδηροκάστρου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου Αμυνταίου), Αχαΐα (Ερύμανθος) Ηλεία (κόμβος Αγίου Γεωργίου), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Ηράκλειο Κρήτης (κόμβος Αστερουσίων), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια) και Ρέθυμνο (Μάντρες).
Σε ό,τι αφορά ειδικά τους Σερραίους αγρότες, οι οποίοι από τη Δευτέρα έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους επί της εθνικής οδού Σερρών Θεσσαλονίκης, στο ύψος της διασταύρωσης Σιδηροκάστρου, το βλέμμα τους παραμένει στραμμένο στο Τελωνείο του Προμαχώνα, καθώς, όπως επισημαίνουν, «εκεί είναι ο φυσικός τόπος διαμαρτυρίας εδώ και χρόνια». Σύμφωνα πάντως με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Τουρτούρα, δεν υπάρχει πρόθεση αποκλεισμού του τελωνείου, ούτε παρεμπόδιση της λειτουργίας του.
Περαιτέρω δράσεις
Όπως εκτιμούν οι συμμετέχοντες και οι εκπρόσωποι των επιτροπών οργάνωσης των κινητοποιήσεων, τις επόμενες μέρες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των μπλόκων και σε άλλες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, εκτός από τα παρατεταγμένα τρακτέρ, υπάρχουν προτάσεις για περαιτέρω δράσεις όπως π.χ. μηχανοκίνητη πορεία για την Παρασκευή στο κέντρο της Λάρισας και συμβολική κατάληψη της εφορίας στην Καρδίτσα.
Αναφορικά με την πρόσκληση για διάλογο που έχει αποστείλει στους αγρότες από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι των αγροτών αναμένεται να αποφασίσουν την Κυριακή το εάν θα δεχθούν ή όχι το «ραντεβού» στην Αχαρνών, στο πλαίσιο της πανελλήνιας σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο πνευματικό κέντρο της Νίκαιας.
Σε πρώτη φάση, πάντως, οι αγρότες της Επιτροπής Μπλόκων εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο συνάντησης με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, αναφέροντας ότι έχει ήδη υπάρξει μια συνάντηση στις αρχές Γενάρη, από την οποία δεν έφυγαν ικανοποιημένοι.
Στο μεταξύ, την κατάσταση επιβαρύνει και το γεγονός ότι χθες περίπου 10 άτομα που συμμετέχουν στις επιτροπές οργάνωσης των φετινών κινητοποιήσεων δέχθηκαν κλήση για να δικαστούν την 1η Μαρτίου για ηθική αυτουργία στο κάλεσμα για κινητοποιήσεις, καθώς και για την κατάληψη του οδοστρώματος στον κόμβο της Νίκαιας.  

Δανάη Αξεξάκη (Η Ναυτεμπορική)