Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας σε ανακοίνωσή της ζητά από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε εκτιμήσεις των ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες του Δήμου Αγιάς.
Αναλυτικά:
Για μια ακόμη φορά οι αγρότες του Δήμου Αγιάς βρίσκονται απροστάτευτοι από την χαλαζόπτωση που έπληξε χωριά του Δήμου προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή κερασιών και μήλων.
Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη παραγωγή που συνεπάγεται μειωμένο ως και μηδαμινό εισόδημα ανά περιπτώσεις αφού η καταστροφή φτάνει ως και το 100%. Όμως λόγω του είδους της καλλιέργειας έγιναν και θα συνεχίζονται να γίνονται οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες αυξάνοντας το κόστος παραγωγής χωρίς να υπάρχει εισόδημα.
Άμεσα ζητάμε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές και να γίνει η πρώτη επισήμανση όμως με γρήγορες διαδικασίες πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις και πάνω από όλα να δοθούν αποζημιώσεις αφού οι παραγωγοί δεν θα έχουν άλλο εισόδημα για το 2019. Γνωρίζουμε πολύ καλά την τεράστια καθυστέρηση με την οποία ο ΕΛΓΑ δίνει αποζημιώσεις μετά από 8-10 μήνες και φυσικά αυτό δεν μας ικανοποιεί.
Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς διεκδικούμε:
-  Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
-  Άμεσες δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις αφού δεν υπάρχει άλλο εισόδημα για την επιβίωση των οικογενειών μας.
-  Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών, να μην έχουν την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών και άλλων οφειλών σε διάφορα χαράτσια ώσπου να δοθούν οι αποζημιώσεις.
-  Χρειάζεται να παρθούν μέτρα ουσιαστικής αντιχαλαζικής προστασίας με ευθύνη της κυβέρνησης αφού η περιοχή συχνά-πυκνά είναι χαλαζόπληκτη.
-  Επιδότηση στο 100% για τα δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας.