Προβλήματα με τις αποζημιώσεις για απώλειες ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό του 2014 έχουν προκύψει σύμφωνα με κτηνοτρόφους από την περιοχή της Λάρισας.

Ένας αριθμός παραγωγών δεν έχει λάβει ακόμα καμία αποζημίωση. Κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Λάρισας συναντήθηκαν το Νοέμβριο με τον Αποστόλου ο οποίος υποσχέθηκε την καταβολή των αποζημιώσεων εντός 6 μηνών μετά από εξώδικο που απέστειλαν πέρυσι στο ΥπΑΑΤ, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει γίνει κάτι.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο o κ. Βαγγέλης Κεντρούλης, κτηνοτρόφος από την περιοχή της Λάρισας, «το πρόβλημα προέκυψε όταν με ευθύνη ΥπΑΑΤ αποτεφρώθηκαν τα δείγματα, που είχανε συλλεχθεί από τα νεκρά (λόγω της νόσου) ζώα κτηνοτρόφων από την Λάρισα, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα γίνει οι απαραίτητες αναλύσεις για τον προσδιορισμό της ασθένειας».
Και πρόσθεσε: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποζημιωθούν αυτοί οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι χάνοντας το ζωικό τους κεφάλαιο δεν μπορούν εύκολα να σταθούν πάλι στα πόδια τους.
Ένας κτηνοτρόφος για παράδειγμα έχασε τα 240 από τα 300 πρόβατά του 15-20 ημέρες πριν γεννήσουν με αποτέλεσμα να μην πάρει καθόλου παραγωγή. Πώς θα επιβιώσει αυτός στο σημερινό φορο-ασφαλιστικό καθεστώς.
Έχουμε την δυνατότητα να πάμε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν χρειαστεί θα το κάνουμε».

agrotypos.gr