Καρποχρονιά αναμένουν οι παραγωγοί καρυδιού στην περιοχή της Ελασσόνας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Τζήκας που διατηρεί καρυδεώνα 30 περίπου στρεμμάτων στα σύνορα του νομού Λάρισας με την Πιερία στον Όλυμπο, φέτος αναμένεται καλή σοδειά, αν συνεχίσει καλά και ο καιρός.

Μικρά προβλήματα, αντιμετωπίσιμα όμως, έχει δημιουργήσει ένα βακτήριο, γνωστό σε παραγωγούς και γεωπόνους, που μαυρίζει τον καρπό αν δεν προσεχθεί και καταπολεμάται μεταξύ άλλων και με χαλκό, ενώ οι αποδόσεις αναμένονται γύρω στα 400-500 κιλά ανά στρέμμα για καρυδεώνες από 8 ετών κι άνω. Ο κ. Τζήκας καλλιεργεί Chandler και Vina και διαθέτει το προϊόν άσπαστο σε χονδρέμπορους.

Πέρσι, για παράδειγμα πούλησε προς 4,20 ευρώ το κιλό.

Ζημιές από τον παγετό μετρούν οι παραγωγοί με τις λίγες καρυδιές είναι η αλήθεια του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας, που έχουν συστήσει Ομάδα για τα ακρόδρυα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η γεωπόνος της οργάνωσης κα Ελένη Δούκα.

Μέτρια προς καλή, τέλος, από άποψη όγκου παραγωγής αναμένει τη φετινή χρονιά στο καρύδι ο κ. Ματθαίος Κόκκινος, που καλλιεργεί καρύδια Chandler, Κ12 κ.ά. από το 1995 στα Φάρσαλα.

Ο κ. Κόκκινος πέρσι πούλησε ψίχα προς 11 ευρώ το κιλό και άσπαστο προς 4 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος φοβάται μήπως υπάρξει μικρή μείωση στην τιμή λόγω του κορονοϊού, που μπορεί να επιδράσει στην αγορά γενικότερα.

agrotypos.gr