Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των 5 Συνεταιρισμών Λαρισαίων Αγροτών, Πλατυκάμπου, Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», Φαρσάλων «Ζευς» και Κρήνης Φαρσάλων, με βασικό αντικείμενο την κοινή διαχείριση της καλλιέργειας βάμβακος και την κοινή εμπορία του προϊόντος, υπεγράφη προ ημερών στα γραφεία του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών. Η κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοπόρο ενέργεια, καθώς είναι η πρώτη φορά που πέντε αγροτικοί συνεταιρισμοί με αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών βαμβακιού αποφασίζουν να συμπράξουν σε μία κοινή προσπάθεια.
Η «Συνεργασία» μετρά 140 ενεργούς συνεταιριστές-παραγωγούς βαμβακιού και αριθμεί τουλάχιστον 13.000 στρέμματα βαμβακιού. Το πρώτο βήμα Συνεργασίας αποτελεί η διασφάλιση του οικονομικού περιβάλλοντος για τα μέλη των ΑΣ και σε δεύτερη φάση η ολοκληρωτική διαχείριση της καλλιέργειας και του προϊόντος.
Στα μέλη του συνεταιρισμού δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους για τα στρέμματα που προτίθενται να καλλιεργήσουν, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία στους πρωτεργάτες του εγχειρήματος ότι στην πορεία και μέχρι το τέλος Απριλίου θα προστεθούν στον ενιαίο συνεταιρισμό και άλλοι βαμβακάδες, αφού πρώτα γίνουν μέλη των τοπικών συνεταιρισμών.
Εκκοκκιστήρια
Στην κοινή συνεδρίαση των πέντε ομάδων παραγωγών συγκροτήθηκε πενταμελής Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τις διερευνητικές επαφές με τα εκκοκκιστήρια του κάμπου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η προπώληση του βαμβακιού μέσα στην άνοιξη, οπότε η τιμή ανέκαθεν είναι καλύτερη απ’ ό,τι το φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται η συμφωνία να κλειστεί με παραπάνω από ένα εκκοκκιστήριο, εφόσον η τιμή που θα δοθεί θα είναι ικανοποιητική. Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από τους κ.κ. Φώτη Παπαδόπουλο (πρόεδρος ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών), Ιωάννη Κουκούτση (πρόεδρος Α.Σ Πλατυκάμπου), Αθανάσιο Καραΐσκο (πρόεδρος ΑΣ Φαρσάλων «Ο Ενιπέας»), Βάιο Αγγελακόπουλο Βάιο (πρόεδρος ΑΣ Κρήνης), Αχιλλέα Αποστόλου (πρόεδρος ΑΣ ΖΕΥΣ).

Συνεταιριστική ιδέα
Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο τεχνικός σύμβουλος της Κοινοπραξίας και εμπνευστής της προσπάθειας Δημήτρης Ντογκούλης «η συνεργασία των αγροτικών συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών με την ονομασία ‘‘Θεσσαλικό Συνεταιριστικό Βαμβάκι’’, έχει ως στόχο την παραγωγή προϊόντος με κύριο γνώμονα την ποιότητα και την ορθή διαχείριση. Δηλαδή, βαμβάκι που θα παράγεται με συνθήκες χαμηλής υγρασίας, από μία ευρεία γκάμα πιστοποιημένων εμπορικών ποικιλιών υψηλής παραγωγικής αξίας, πάντα σε συνάρτηση με σωστή καλλιεργητική διαχείριση και ‘‘καθαρή’’ συγκομιδή. Η διασφάλιση των παραπάνω θα γίνεται από ειδικευμένους συνεργάτες γεωπόνους που θα ελέγχουν και θα κατευθύνουν τη διαδικασία παραγωγής».
Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις πολλών Ομάδων Παραγωγών για να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέφεραν καρπούς, έστω στην αρχή με τις πέντε ομάδες παραγωγών. «Είμαι σίγουρος ότι στην πορεία και άλλοι Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών της Θεσσαλίας, βλέποντας τα οφέλη από τις συμφωνίες που θα κλείσουμε με εκκοκκιστήρια, θα μας προσεγγίσουν», ανέφερε.
Ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τόνισε ότι «η απόφαση των μελών του συνεταιρισμού να συνεργαστούμε με άλλους συνεταιρισμούς ελήφθη εύκολα, χωρίς δισταγμούς. Η πολιτική που ακολουθούμε, για παράδειγμα, στην εμπορία των σιτηρών, δίνοντας στα μέλη μας μία από τις υψηλότερες τιμές στην αγορά, έχει ενισχύσει την συνεταιριστική τους ιδέα. Πιστεύω ότι με το ‘‘θεσσαλικό συνεταιριστικό βαμβάκι’’ θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Καραΐσκος από τα Φάρσαλα δήλωσε αισιόδοξος και ικανοποιημένος από τη συμμαχία που δημιουργήθηκε, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στις χαμηλές-ανοιχτές τιμές που κυριάρχησαν στη φετινή αγορά. «Πήραμε το μήνυμα πως μόνος του ο κάθε παραγωγός δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ. Ο συνεταιρισμός μας στάθηκε στο πλευρό του και από τα 3 λεπτά προμήθεια από τη μεσιτεία που κάναμε, του επιστρέψαμε τα 2 λεπτά ως μεταφορικά έξοδα, διότι τα 50 λεπτά που απόλαυσε ο παραγωγός δεν ήταν ισάξια της ποιοτικής παραγωγής που παρέδωσε και αντίστοιχη των καλλιεργητικών εξόδων που είχε για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά». Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να πετύχει αυτή η συμμαχία με το Συνεταιριστικό Θεσσαλικό βαμβάκι, ώστε αυτή η κοινή πορεία να επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα. Για παράδειγμα, θα προσπαθήσουμε ως συνεταιρισμοί να πιέσουμε το ΥΠΑΑΤ να περάσει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε η περιουσία ανενεργών συνεταιρισμών να περάσει, έστω και με τη μορφή εκμίσθωσης σε υγιή συνεταιριστικά σχήματα, για να πάψουν αυτά να αραχνιάζουν και πολύ περισσότερο να μην καταλήξουν σε χέρια που ουδεμία σχέση έχουν με τον συνεταιρισμό». 

ypaithros.gr