Γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου άρχισε το μάζεμα καρυδιού στα ορεινά της χώρας, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησε στις υπόλοιπες περιοχές και ολοκληρώνεται περίπου στις 20 Οκτωβρίου.

Από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου προκύπτει ότι η παραγωγή ως προς τον όγκο της, αναμένεται με διακυμάνσεις, λόγω του βροχερού καιρού το χειμώνα και την άνοιξη.

Δεν έλειψαν φαινόμενα καρπόπτωσης ή μικροκαρπίας, αλλά και ζημιές σε αρκετές περιοχές ιδίως της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, είτε από χαλάζι, είτε από μύκητες. Ωστόσο όπως μας είπαν αγρότες υπάρχουν και περιοχές που η παραγωγή είναι καλή, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και ποσότητας.

Ο κ. Γιώργος Παζάρας από τους ομώνυμους «Καρυδεώνες Παζάρα», ο οποίος καλλιεργεί εδώ και 20 χρόνια καρύδια ποικιλίας Τσάντλερ στην Ελασσόνα, μας τόνισε τα ακόλουθα «ξεκινήσαμε την συγκομιδή πριν από δυο ημέρες και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Δεν είχαμε ζημιές από ανεμοθύελλες ή χαλάζια, παρά μόνον ελάχιστες, από μύκητες, τους οποίους αντιμετωπίζουμε με χαλκό.

Η χρονιά είναι όψιμη και αν δεν έβρεχε τις προηγούμενες ημέρες, θα πηγαίναμε ακόμα πιο πίσω χρονικά. Η ζήτηση είναι ικανοποιητική και ήδη έχουν αρχίσει και εμφανίζονται έμποροι για να αγοράσουν τις σοδειές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση με καρύδια στην χώρα μας ήταν βάσει του ΟΣΔΕ 152.705 στρέμματα. Η δε παραγωγή κυμάνθηκε σε 31.859 τόνους.

agrotypos.gr