Mε στόχο την αξιοποίηση της δυναμικής του θεσσαλικού κάστανου μέσω κοινών δράσεων προώθησης και εμπορίας, αλλά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν το «επόμενο βήμα» που σχετίζεται με τη μεταποίηση, τέσσερις αγροτικοί συνεταιρισμοί από τους πρόποδες και τις πλαγιές του Κισσάβου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Ο λόγος για τον Νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ποταμιάς – Σκήτης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας – Στομίου, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν και διαχειρίζονται περίπου 1.500 τόνους ετησίως από 7.000 και πλέον στρέμματα καστανεώνων, με την τάση μάλιστα τόσο της καλλιέργειας όσο και της παραγωγής να είναι αυξητική, καθώς νέες φυτεύσεις μπαίνουν κάθε χρόνο στην παραγωγή.
Ντεμπούτο στη Fruit Logistica
Η κοινή συμμετοχή των τεσσάρων συνεταιρισμών στη φετινή Fruit Logistica, όπου στεγάστηκαν μάλιστα στο ίδιο περίπτερο, ήταν η επίσημη πρώτη αυτής της φιλόδοξης συνεργασίας, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη. «Η κοινή παρουσία μας στην έκθεση είχε μεγάλη απήχηση», λέει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Κώστας Τσεργάς.
«Ήδη, έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με καστανοπαραγωγικές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν και μεταποιητική δραστηριότητα, κάτι που λείπει από τη χώρα μας. Στόχος αυτών των επαφών είναι, σε πρώτο στάδιο, η μεταφορά τεχνογνωσίας από εκείνους προς εμάς, για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων που συνδέονται με τη φυτοπαθολογία, με ασθένειες και νέες ποικιλίες», προσθέτει.
Σύντομα η νομική μορφή
Σε πρώτη φάση, η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων συνεταιρισμών αναπτύσσεται στα επίπεδα της εμπορίας, της φυτοπροστασίας και των καλλιεργητικών πρακτικών: «Είμαστε σε άμεση, στενή επαφή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια, αλλά και τη διάθεση του προϊόντος στις αγορές», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελοιβίας, Βαγγέλης Κρανιώτης.


Κοινή συμμετοχή των τεσσάρων συνεταιρισμών στη φετινή Fruit Logistica

«Στην έκθεση δείξαμε μια κοινή εικόνα, αποτυπώνοντας την παραγωγική μας δυναμικότητα ως ενιαίος φορέας. Και οι τέσσερις συνεταιρισμοί μαζί διαχειρίζονται από 1,5 μέχρι 2 εκατ. κιλά κάστανα ετησίως, οπότε οποιοσδήποτε έμπορος του εξωτερικού ή εταιρεία θέλει να προμηθευτεί, δεν χρειάζεται να απευθύνεται ξεχωριστά στον κάθε συνεταιρισμό. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τροχοπέδη για τις εξαγωγές είναι η ποσότητα. Αυτό, λοιπόν, που κάνουμε είναι ένα στοχευμένο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Ήδη, όπως σημειώνει ο κ. Κρανιώτης, έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες συνεργασίες για αποστολές φορτίων, κυρίως προς την Ιταλία, αλλά και προς ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Όπως διευκρινίζει, δε, ο ίδιος, η πρωτοβουλία των τεσσάρων συνεταιρισμών θα πάρει και νομική μορφή, με τις σχετικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να ολοκληρώνονται.
Στην τελική ευθεία ο φάκελος για ΠΓΕ
Στην ατζέντα των συνεταιριστών περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του φακέλου μέσω του οποίου θα διεκδικήσουν την αναγνώριση του κάστανου της περιοχής ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ο κ. Τσεργάς υπογραμμίζει πως «αυτήν τη στιγμή, σκεφτόμαστε να πάμε σε κλαδικό όργανο, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και να πάρει “σάρκα και οστά” και τυπικά η προσπάθειά μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, αντιλαμβανόμενοι αφενός τη δυναμική και την εξωστρέφεια που μπορεί να αναπτύξει το προϊόν, αφετέρου το γεγονός ότι, για να βγούμε προς τα έξω, θα πρέπει να έχουμε μια υπολογίσιμη ποσότητα. Δεδομένου ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό είναι της τάξης των 1.000 τόνων και άνω, ο καθένας ξεχωριστά, από μόνος του, δεν μπορεί να καλύψει τέτοιες ποσότητες. Μπορούμε, όμως, να το κάνουμε όλοι μαζί».
Στο κάδρο και η μεταποίηση
Σύμφωνα με τον κ. Τσεργά, «βεβαίως και υπάρχει στα σχέδια αυτής της συνεργασίας με τους άλλους τρεις συνεταιρισμούς η μεταποίηση. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει αναπτύξει η Ελλάδα στο κάστανο. Στην ουσία, το κάστανο δεν διατίθεται νωπό, όπως εδώ. Το 80% στην αγορά είναι σε αλεύρι και διάφορα άλλα προϊόντα μεταποίησης. Αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου, μάλιστα, ότι υπάρχει και προϊόν δεύτερης ποιότητας, που δεν πληροί τις εμπορικές προδιαγραφές που απαιτεί η αγορά. Αυτές οι ποσότητες θα μπορούσαν κάλλιστα να απορροφηθούν από τη μεταποίηση, είτε αυτές αφορούν μικρά μεγέθη είτε το σκίσιμο, όπως φέτος που είχαμε πρόβλημα με την υποβάθμιση του προϊόντος λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι, σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλάνο μιας πρωτοβουλίας για συνέργεια γύρω από το κάστανο «η ανάγκη να περάσουμε από τη χονδρική εμπορία στην τυποποίηση και στην πώληση του προϊόντος όπως το ζητάει η αγορά του εξωτερικού, σε μικρές ποσότητες με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αυτήν τη στιγμή, η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για το ελληνικό κάστανο. Το παίρνει από εδώ, το μεταποιεί και το ξαναπουλάει στην ελληνική αγορά μεταποιημένο».

Mελίνα Ζιάγκου (ypaithros.gr)