Η εξέλιξη που πήραν τα πράγµατα όσον αφορά τις τιµές του προϊόντος τη φετινή χρονιά, όχι µόνο δεν ικανοποίησε τους καλλιεργητές, αλλά αντίθετα εξαγρίωσε τον αγροτικό κόσµο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το βαµβάκι θα αποτελέσει τη φωτιά που θα ανάψει τα µπλόκα του Γενάρη. Κατά κοινή οµολογία, η τιµή που έδωσαν φέτος οι εκκοκκιστές για το πολύ καλής ποιότητας βαµβάκι υπολείπεται σηµαντικά της πραγµατικής του αξίας, µε τους βαµβακοκαλλιεργητές να ετοιµάζονται ακόµα και να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισµού προκειµένου να ελεγχθεί το ενδεχόµενο ύπαρξης καρτέλ εκκοκκιστών στο προϊόν.
Όµως φέτος οι συγκυρίες σε διεθνές επίπεδο (εµπορική διαµάχη ΗΠΑ-Κίνας, πίεση στα χρηµατιστήρια, η περιορισµένη δραστηριότητα Τουρκίας και Αιγύπτου) φαίνεται πως έδωσαν το «κατάλληλο» πάτηµα στους εκκοκκιστές να «κρατήσουν» την τιµή του βαµβακιού, παρά το γεγονός ότι η χρονιά ξεκίνησε µε τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Το τελευταίο διάστηµα, οι εκκαθαρίσεις στους παραγωγούς δεν ξεπερνούν τα 50 λεπτά. Στη Θεσσαλία ο Μάρκου κόβει επιταγές στα 48 µε 50 λεπτά και ο Καραγιώργος στα 48-49 λεπτά το κιλό, µε το 50άρικο µόνο σε όσους είχαν συµφωνήσει επιτόπου στην πλατφόρµα κατά την παράδοση. Αυτό που έχουν να περιµένουν οι καλλιεργητές τώρα είναι τα 2-3 λεπτά από το πριµ ποιότητας, που αφορά όµως µόνο όσους είχαν συγκεκριµένες και προκαθορισµένες προδιαγραφές και εφόσον χρησιµοποίησαν τις συµφωνηµένες ποικιλίες.

agronews.gr