Την έντονη ανησυχία τους για την οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει από το νέο πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων που θα υλοποιήσει το ΥΠΑΑΤ εκφράζουν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, καθώς πριν από χρόνια (2012-2014) το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με επιτυχία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίχως οι ίδιοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου περί βοσκήσιμων γαιών, προβλέπεται η υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος πανελλαδικά, ενώ οι κτηνοτρόφοι θα συνεισφέρουν οικονομικά μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

«Δεν φτάνει που η κυβέρνηση καθυστερεί την αποπληρωμή αποζημιώσεων και επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους, με νέα νομοσχέδια προκύπτουν συνεχώς νέες επιβαρύνσεις» δηλώνει, με οργισμένο ύφος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας.

Οι κτηνοτρόφοι, στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στη Λάρισα, φρόντισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους στην επικείμενη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς εκτός των άλλων αφαιρεί το δικαίωμα της Περιφέρειας να επαναλάβει το ίδιο πρόγραμμα μέσω κοινοτικών κονδυλίων και φυσικά χωρίς την επιβάρυνσή τους.

Μάλιστα, είχαν ζητήσει, εάν τελικά εφαρμοστεί το πρόγραμμα, να αξιοποιηθούν τα 8 εκατ. ευρώ πλεόνασμα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, αποκλειστικά από χρήματά τους και να μην πληρώσουν από το υστέρημά τους.

ypaithros.gr