Πήγαν στις τράπεζες οι αγρότες της Θεσσαλίας για να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση και τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Το 50% των χρημάτων ήταν «μπλοκαρισμένο» στους λογαριασμούς τους. Για να εισπράξουν τα χρήματα, βάσει του ισχύοντος πλαισίου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην τράπεζα ασφαλιστική ενημερότητα, δηλαδή ότι έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Πήγαν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ αλλά εκείνοι αδυνατούν να μπουν στο σύστημα και τους στέλνουν όλους στη Λάρισα, που είναι το γραφείο του Οργανισμού για την Θεσσαλία. Εκεί όμως επικαλούνται φόρτο εργασίας και παραπέμπουν για μετά το… Πάσχα. Ανάλογο πρόβλημα συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ελλάδα υποστηρίζουν οι ανταποκριτές. Αυτό σημαίνει πως ενώ τα χρήματα θα υπάρχουν στους λογαριασμούς των αγροτών, δε θα μπορούν να εισπραχθούν.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο ανταποκριτής του ΟΓΑ στον δήμο Αλμυρού Μαγνησίας και εκπρόσωπος των εργαζομένων Ο.Τ.Α. Θεσσαλίας κ. Χρήστος Βασιλάκος «οι αγρότες θα πρέπει να πάρουν την ασφαλιστική ενημερότητα από τον ανταποκριτή του ΟΓΑ και να πάνε στην τράπεζα για να εισπράξουν το υπόλοιπο 50% της ενίσχυσης. Το σύστημα του ΟΓΑ είναι από την προηγούμενη εβδομάδα «κλειστό» και δεν μας αφήνει να μπούμε για να βγάλουμε την ασφαλιστική ενημερότητα. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον ΕΦΚΑ και δεν μας απαντά κανένας. Αναγκαζόμαστε να στείλουμε όλο τον κόσμο στην Λάρισα που είναι το γραφείο της Θεσσαλίας.
Εκεί έχουν μαζευτεί τεράστιες ουρές. Και υπάρχει μόνο ένα άτομο να τους εξυπηρετήσει. Επίσης το γραφείο είναι ανοικτό για δύο ώρες την ημέρα. Μιλάμε για μεγάλη ταλαιπωρία των αγροτών.
Το ίδιο συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ελλάδα με τους ανταποκριτές του ΟΓΑ στους κατά τόπους δήμους.
Επίσης όμως θα πρέπει να σας τονίσω ότι παραμένουμε απλήρωτοι από το Νοέμβριο του 2016. Προσπαθούμε να συναντήσουμε την ηγεσία του ΕΦΚΑ αλλά δεν το έχουμε καταφέρει. Αν δεν πάρουμε τα χρήματά μας θα προχωρήσουμε σε απεργία πιθανόν από τις 27 Απριλίου».
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΟΓΑ στην οποία ρίχνει την ευθύνη στον ΕΦΚΑ και αναφέρει τα εξής:
Μετά και την ψήφιση της παρ. 2 του άρθρου 95 ν. 4461/2017 έχει ολοκληρωθεί η παροχή ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους δικαιούχους ΟΓΑ.
Από τον ΟΓΑ έχει παρασχεθεί μέχρι και 28/2/2018 η ασφαλιστική ικανότητα σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων, όπως παρεχόταν μέχρι 28/2/2017.
Επισημαίνεται ότι μετά την 1/3/2017, για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τα προστατευόμενα μέλη, η ασφαλιστική ικανότητα παρέχεται από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή τον φορέα στον οποίο έχουν ενταχθεί.
agrotypos.gr