Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στον κάμπο της Θεσσαλίας από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της εταιρείας συμφερόντων Καλογρίτσα, που έχει αναλάβει και εκτελεί έργα του ΔΕΔΔΗΕ, και της ΔΕΗ.
Το πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού δεν προχωρά, ενώ η επιχείρηση δεν διαθέτει υλικά και αδυνατεί να αντικαταστήσει κλεμμένους μετασχηματιστές σε αρδευτικά έργα ή να επιδιορθώσει βλάβες σε πομώνες και άλλα αρδευτικά δίκτυα.
Όπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Τοξότης», που ανήκει στον Όμιλο Καλογρίτσα και εκτελούσαν τις σχετικές με τα αρδευτικά έργα εργολαβίες, απεργούν, διότι είναι απλήρωτοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής, αφού τη νύφη ουσιαστικά πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες. Το πρόγραμμα λιμνάζει αδικαιολόγητα στον Νομό Λάρισας, καθώς πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής υλοποίησης του έργου, αν και έχουν πληρώσει τη συμμετοχή που τους αναλογεί. Η εξέλιξη αυτή εκτινάσσει το κόστος παραγωγής και προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες στη διαδικασία καλλιέργειας, αφού δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, σε μια περίοδο την οποία ο καύσωνας δημιουργεί αυξημένες ανάγκες νερού. Από την άλλη, η απεργία των εργαζομένων στην «Τοξότης» αυξάνει τον προβληματισμό των παραγωγών, διότι εάν ξεσπάσουν φωτιές σε χωράφια και καούν κολόνες της ΔΕΗ και μετασχηματιστές, η μη έγκαιρη αντικατάστασή τους θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στις καλλιέργειές τους.
Αντιπροσωπεία των δικαιούχων του προγράμματος «Αγροτικού Εξηλεκτρισμού», αλλά και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, μιλώντας στην «ΥΧ», εκφράζουν την οργή και την αγανάκτησή τους για την αδυναμία των βουλευτών της περιοχής και των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, αν και είχαν ενημερωθεί για το ζήτημα εγκαίρως (από την άνοιξη), εντούτοις μέχρι στιγμής οι επαφές τους και οι όποιες κινήσεις έχουν πέσει στο κενό. Ήδη, εξετάζεται πρόταση περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη, αφού η υπομονή των παραγωγών έχει εξαντληθεί.

ypaithros.gr (Γιώργος Ρούστας)