Kάλεσμα σε όλους τους αγρότες να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στο Κιλελέρ, την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο χώρο της θυσίας των κολίγωντης, απηύθυναν τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν.
Μιλώντας ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας Ρ. Μαρούδας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα αντιμετωπίζουμε τους σύγχρονους «τσιφλικάδες», τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που, ορμούν ν’ αρπάξουν το βιος μας και να μας μετατρέψουν ξανά σε κολίγους.

Σήμερα αυτή η πολιτική οδηγεί σε πιο γρήγορη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών – μεγαλοαγροτών και στην δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών, μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και τους μικρομεσαίους αγρότες να χάνουν την γη τους.
Οι αγώνες που έδωσε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος δείχνουν ότι με οργάνωση, μαζική συμμετοχή, αγωνιστικό πλαίσιο και την κοινή δράση, αλληλεγγύη και συμμαχία με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε και να έχουμε κάποιες κατακτήσεις.
Παλεύουμε ενάντια στην μοιρολατρία, στη λογική ότι δεν γίνεται τίποτα. Οι αγώνες, ο σωστός προσανατολισμός, η οργάνωση μπορούν να έχουν και έχουν αποτελέσματα όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται».
Επίσης στην συνέντευξη τύπου η ΕΟΑΣΝΛ αναφέρθηκε και σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του ν. Λάρισας και συγκεκριμένα:
-Για την απένταξη της Γαλήνης, Πλατύκαμπου, Κιλελέρ και Μελισσοχωρίου απο τον ΓΟΕΒ. Αναμένουμε απάντηση του υπουργείου μέσα την μέρα στο υπόμνημα που έχουμε αποστείλει ως ΕΟΑΣΝΛ
-Για την ένταξη στο πρόγραμμα απονιτροποίησης των χωριών της γραμμής Βόλου που ήταν ενταγμένα και παλιότερα και υπάρχει δεδομένο πρόβλημα νιτρικών.
-Για τη μεγάλη καθυστέρηση από τον ΕΛΓΑ στις εκτιμήσεις ζημιάς στους βαμβακοπαραγωγούς. Έτσι δεν έχουν αποζημιωθεί για την ζημιά στην παραγωγή τους αλλά και υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι καθώς δεν πιάνουν το πλαφόν παραγωγής. Άμεσα και πριν την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης να σταλούν οι εκτιμήσεις απο τον ΕΛΓΑ
4. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών ροδακίνου και μήλου απο το εμπάργκο στην Ρωσία και το οποίο οδήγησε σε κατρακύλα της τιμής του προιοντος στους αγρότες αλλά έφτανε πανάκριβο στην λαική κατανάλωση. Η ΕΟΑΣΝΛ στα πλαίσια της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων παίρνει πρωτοβουλία για την διοργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης ροδακινοπαραγωγών το επόμενο διάστημα.
Κλείνοντας ο κ. Μαρούδας ανέφερε: «Χαιρετίζουμε και τιμάμε την αυριανή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και ιδιαίτερα τις γυναίκες της υπαίθρου, όσες ασχολούνται με την γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία. Ιδιαίτερα στην ύπαιθρο οι ανισότητες και οι δυσκολίες της γυναίκας είναι πολύ μεγαλύτερες. Συντασσόμαστε με τα αιτήματα που προβάλει το γυναικείο κίνημα και παλεύουμε για λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα των γυναικών, στην συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τις γυναίκες που συμμετέχουν στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, σε ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και παλεύουν μαζί με τους συναδέλφους τους για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς».