Φέτος δεν διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στη βαμβακοκαλλιέργεια από προσβολές του πράσινου σκουληκιού. Υπάρχει πρόβλημα όμως με το ρόδινο σκουλήκι.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Λάρισας κ. Δημήτρης Σταυρίδης, «με το πράσινο σκουλήκι φέτος δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να εφησυχάζει τους βαμβακοπαραγωγούς οι οποίοι πρέπει να επιθεωρούν επισταμένως την καλλιέργειά τους (κάθε 1–2 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές.

Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα με το ρόδινο σκουλήκι. Ήδη στη Λάρισα έχουμε πρόβλημα μεγάλου αριθμού προσβολών σε κάποιες περιοχές (Κιλελέρ, Τερψιθέα κ.α.). Επίσης σε επικοινωνία που έχω με άλλες περιοχές της χώρας φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και στην Καρδίτσα».
Ο κ. Σταυρίδης επισημαίνει στον ΑγροΤύπο τους κινδύνους από τις προσβολές του ρόδινου σκουληκιού τονίζοντας ότι «θεωρώ ότι το ρόδινο σκουλήκι είναι πιο «ύπουλος» εχθρός σε σχέση με το πράσινο. Η ζημιά αυτή την εποχή φαίνεται στα καρύδια.

Αν έχουν παγίδες στα χωράφια τους και βλέπουν συλλήψεις θα πρέπει οι παραγωγοί να ξεκινήσουν άμεσα τους ψεκασμούς. Αν δεν έχουν θα πρέπει να επικοινωνούν με τους γεωπόνους της περιοχής τους».

agrotypos.gr