Oψιμη και… επίφοβη χαρακτηρίζεται η φετινή αμπελοοινική χρονιά, με τους παραγωγούς να κοιτούν συνέχεια τον ουρανό, αναμένοντας ακραία καιρικά φαινόμενα.

Καταστροφές από χαλάζι έχουν σημειωθεί κυρίως στη Χαλκιδική και στα αμπέλια του Τυρνάβου, ενώ όσον αφορά την ποσότητα η εικόνα είναι μεικτή, καθώς σε κάποιες περιοχές είναι ελαφρώς αυξημένη, ενώ σε άλλες τα αμπέλια «δεν γέννησαν», με αποτέλεσμα να διαφαίνεται μείωση της παραγωγής.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τυρνάβου, όπου φέτος, περίπου 1.000 στρέμματα με αμπέλια επλήγησαν από το χαλάζι και τον αέρα. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, τα φυτά ξεριζώθηκαν κυριολεκτικά.

«Το χαλάζι που έπεσε την τελευταία εβδομάδα δεν ήταν η πρώτη, αλλά η πέμπτη κακοκαιρία που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε τους τελευταίους 2-3 μήνες», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστος Τσιτσιρίγκος.

Οι περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι είναι κυρίως τα χωριά Δαμάσι, Αργυρούπολη και Δέντρα Πλατανούλια.

«Εκριζώθηκαν αρκετά αμπέλια, αλλά και οπωρώνες», λέει ο κ. Τσιτσιρίγκος, εκτιμώντας ότι η ζημιά στον δήμο συνολικά αφορά περίπου 4.500 στρέμματα με κάθε καλλιέργεια.

Ο ίδιος κάνει λόγο, επίσης, για όψιμη συγκομιδή, με τον τρύγο να ξεκινά στην περιοχή περίπου στις 20 Αυγούστου. Όσον αφορά το ύψος της παραγωγής, εκτιμά ότι θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, εφόσον βέβαια δεν προκύψει και άλλο απρόοπτο καιρικό επεισόδιο.

ypaithros.gr