Βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο για την βιομηχανική κάνναβη, ώστε οι αγρότες να μπορούν να την καλλιεργούν, προκειμένου να μπορεί χρησιμοποιηθεί από συμπλήρωμα διατροφής έως μονωτικό υλικό προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Βασίλης Κόκκαλης, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά.
Ο υφυπουργός μίλησε, επίσης, για τις επενδύσεις και την έγκριση των δύο πρώτων αδειών εγκατάστασης Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης, αναφερόμενος στις νέες θέσεις εργασίας και στο πόσο ωφελούνται ασθενείς από τη χρήση λαδιού ή χαπιών, τα οποία ανακουφίζουν χρόνια πάσχοντες, ενώ διευκρίνισε ότι αυτές οι μονάδες αφορούν επιχειρηματίες στη βιομηχανία φαρμάκου όχι τους απλούς αγρότες.
Ο κ. Κόκκαλης εξήγησε ότι οι μονάδες αυτές είναι ολοκληρωμένες και περιλαμβάνουν τα θερμοκήπια και την εγκατάσταση, δηλαδή τον χώρο επεξεργασίας παρασκευής χαπιών ή λαδιού.
Από την εξαγωγική δραστηριότητα αυτών των εταιρειών μέσω της φορολόγησης θα προκύψουν και έσοδα από το ελληνικό δημόσιο σημείωσε ο υφυπουργός. Ενώ οι θέσεις εργασίας αφορούν και από απλό εργατικό δυναμικό και επιστημονικό.Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη ειδικά η βιομηχανική κάνναβη είναι καλλιέργεια πολύ φιλική προς το περιβάλλον και δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι εκκρεμούν άλλες 12 αιτήσεις για μονάδες καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και ο μέσος όρος της κάθε επένδυσης είναι της τάξης των 20-30 εκατομμύρια ευρώ.

agro24.gr