Για μια από τις χειρότερες σεζόν των τελευταίων ετών στην παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας κάνουν λόγω οι παραγωγοί σε Θεσσαλία και Ηλεία αφού οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές.
Όπως εξηγούν στο Agronews παραγωγοί τόσο από τη Θεσσαλία όσο και από την Ηλεία, οι ντομάτες που έχουν απομείνει στα χωράφια και συγκομίζονται έχουν πολύ χαμηλά brix με αποτέλεσμα να πληρώνονται λιγότερα (βάσει των συμβάσεων). Επίσης, λόγω της μικρής παραγωγής που θα παραδοθεί τελικά στους μεταποιητές, τα εργοστάσια αναμένεται να κλείσουν περίπου στα τέλη Αυγούστου εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια που στη Θεσσαλία για παράδειγμα έκλειναν στις 20 - 25 Σεπτεμβρίου.       
Εν τω μεταξύ μπορεί αυτό το διάστημα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ να βρίσκονται στα χωράφια προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που έχει υποστεί η βιομηχανική ντομάτα από τις βροχοπτώσεις, όμως οι παραγωγοί γνωρίζουν καλά πως το… παιχνίδι της αποζημίωσης είναι χαμένο από χέρι.

Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο οργανισμός γεωργικών ασφαλίσεων αποζημιώνει μόνο τα πρωτογενή αίτια – δηλαδή το σκίσιμο της ντομάτας – και όχι τα δευτερογενή, τις ασθένειες δηλαδή που προκαλούνται από τις βροχές. Τα παραπάνω ανέφερε στην Agrenda και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές συμπληρώνοντας επίσης ότι ακόμα ο οργανισμός δεν έχει πλήρη εικόνα των ζημιών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, κ. Νίκος Κυρίτσης, σημειώνει: «ενώ η ζημιά είναι τέτοιου μεγέθους ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο το σκίσιμο. Έχουν προκληθεί τόσες ασθένειες τις οποίες ο ΕΛΓΑ δεν τα δέχεται όταν μάλιστα οι παραγωγή μας αναμένεται να έχει μείωση 30%. Δυστυχώς όλα αυτά θα τα επωμιστεί ο αγρότης. Πληρώνουμε τόσα λεπτά και δεν αποζημιωνόσαστε. Πρέπει να ξαναδούμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Τι σημαίνει πρωτογενή και τι δευτερογενή αίτιο».

agronews.gr