Είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας ήταν σε πολλές περιπτώσεις αρνητικές, και προστέθηκαν στις χρονίζουσες στρεβλώσεις των τελευταίων δεκαετιών. Παρά τις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας που νομοθέτησε και ξεκίνησε να υλοποιεί η Νέα Δημοκρατία τη διετία 2012-2014, η παντελής ανικανότητα και απραξία του τελευταίου ενάμιση χρόνου, έχει οδηγήσει την υγεία σε ένα «λειτουργικό black-out», ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού.

Δεν περνάει εβδομάδα που να μην νομοθετείται ή εξαγγέλλεται, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ένα νέο παρατράγουδο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τη δήλωσή τους ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι υγιέστεροι των Ελλήνων; Τη μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων το 2015 κατά 260 εκ ευρώ ή την εντολή να μεταφερθούν εσπευσμένα τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος;

Την ανεπάρκεια του φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας ή τη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας; Για να μην αναφερθούμε στο «παιχνίδι» που κάνει ο κ. Πολάκης με το ΚΕΕΛΠΝΟ την ίδια στιγμή που οι θάνατοι από τη γρίπη ξεπέρασαν τους 200 και οι ασθενείς είναι σε αναζήτηση κλινών νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές το τελευταίο 18μηνο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα ομιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα! Γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, για πρώτη φορά είναι απλήρωτοι επί 6 συνεχόμενους μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται. Πολλά νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να είναι ακέφαλα. Τμήματα δημοσίων νοσοκομείων κλείνουν (Ασκληπιείο Βούλας – Μονάδα Τεχνητού Νεφρού…). Όσο για το ΕΚΑΒ…

Στην ψυχική υγεία η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει. Η εφαρμογή των DRGs παραμένει στα αζήτητα. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που βρήκαν έτοιμο από τη ΝΔ (Ν4238/2014 ΠΕΔΥ) βρίσκεται στα συρτάρια των Υπουργών Υγείας.

Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής/τρια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που 20.000 θέσεις νοσηλευτικού-ιατρικού προσωπικού είναι κενές και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας διαλύονται.

Αντ’ αυτού έχουμε 3.000 επαναπροσλήψεις στην ΕΡΤ που τώρα κρίνονται πλεονάζουσες και μετατάσσονται στο δημόσιο τομέα κατ’ επιλογήν τους. Παράλληλα, προχωρούν σε προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού με ατομικές συμβάσεις στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέας στρατιάς συμβασιούχων-ομήρων και δημιουργία κομματικού στρατού.

Ακολουθούν οι προσλήψεις 130 Βοηθών Διοικητών, όταν ολοκληρώσουν τις προσλήψεις Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών. Και όλα αυτά αφού ήδη προσέλαβαν 33 Αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς και δημιούργησαν και νέες θέσεις για 33 Διοικητικούς Γραμματείς στα Υπουργεία. Ατέλειωτος ο κατάλογος των κομισάριων και λοιπών κομματικών στελεχών…

Η Νέα Δημοκρατία, δεν θα παρασυρθεί σε μία στείρα, αναποτελεσματική και μικροπολιτική κομματική αντιπαράθεση. Σύντομα θα παρουσιάσουμε το πλήρες πρόγραμμά μας για την υγεία, τεκμηριωμένο, κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Δεν επιθυμώ να ωραιοποιήσω ή να εξιδανικεύσω ενέργειες μας σε παρελθούσες περιόδους, όμως οφείλω να επισημάνω ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας απαιτεί ριζικές αναδιαρθρώσεις και τομές τις οποίες το κόμμα που εκπροσωπώ η Νέα Δημοκρατία τόλμησε να ξεκινήσει.

Αν υπήρξαν αστοχίες ή παραλείψεις είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε και να τα διορθώσουμε. Μοναδικός μας στόχος ήταν και παραμένει η παροχή ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών στον πολίτη, με έμφαση στην καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας του Ελληνικού πληθυσμού, μέσα από ένα αποτελεσματικό κλινικά και αποδοτικό οικονομικά εθνικό δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας. Και είμαστε αποφασισμένοι, έχοντας και την εμπειρία του παρελθόντος να το επιτύχουμε.