Κλάφτα Χαράλαμπε, αναφωνούν σε όλον τον κόσμο, δημοσκόποι, δημοσιολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, επικοινωνιολόγοι και άλλοι ειδήμονες του «γλυκού νερού» της επικοινωνίας. Ο λόγος είναι απλός και ξεκάθαρος. Πλήρης η αποτυχία προβλέψεων και πολιτικών στρατηγικών. Το καρκίνωμα του εθνικιστικού λαϊκισμού πλημμυρίζει όλον τον κόσμο. Η αντι-παγκοσμιοποίηση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση κερδίζει κατά κράτος! Κέρδισε το outsider, το βαρύ πυροβολικό του παγκόσμιου πολιτικού στερεώματος! Κέρδισε το BREXIT το  REMAIN και αρκετοί πιστεύουν ότι το φαινόμενο του εθνικιστικού λαϊκισμού, θα επαναληφθεί σε Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε εκλογές. Ούτε οι μετρήσεις, ούτε τα media, ούτε τα ισχυρά testimonials από δυνατές προσωπικότητες, και stars των οπτικοακουστικών θεαμάτων, δεν φαίνεται να είναι ικανά να σταματήσουν το τσουνάμι της τιμωρητικής ψήφου. Όλα τα γνωστά προεκλογικά όπλα που χρησιμοποιούνται από τα «φαβορί» της κάθε αναμέτρησης θα γίνονται αυτεπίστροφα! Και αυτό δεν είναι «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». Θα είναι μια επώδυνη πραγματικότητα και για τους πολίτες και για το δημοκρατικό πολίτευμα!

Κλάφτα Χαράλαμπε! Η πολιτική ορθότητα καταποντίστηκε από τον άκρατο λαϊκισμό, και το ένστικτο ερασιτεχνών της πολιτικής, που αμφισβήτησαν τους διασημότερους δημοσκόπους και παράκουσαν τους ακριβότερους επικοινωνιολόγους και διαφημιστές. Προσώρας, αναζητείται νέα πολιτική γλώσσα, νέος πολιτικός λόγος, νέες πολιτικές προτάσεις που να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα του εκλογικού σώματος. 

Κλάφτα Χαράλαμπε και κατ’ επέκταση ο κόσμος όλος με το τι πρόκειται να συμβεί από τον νέο πλανητάρχη. Πλέει σε αχαρτογράφητα νερά το μέλλος όλων μας!

Κλάφτα Χαράλαμπε και στη χώρα μας γιατί το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών κομμάτων ενώ έπαθε, δεν έμαθε και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, στο ίδιο τροπάριο. Λαϊκισμός, εντυπωσιακά τσιτάτα, ρητορικές υπερβολές, βιτριολικές ατάκες, εγγενή ροπή προς το ψέμα, ασυνάρτητος και προβληματικός πολιτικός ακτιβισμός.

Κλάφτα Χαράλαμπε, γιατί η κοινωνία στην οποία ζούμε, αρέσκεται να ζει με ψευδαισθήσεις. Οι πολίτες απαιτούν να δίνουν ψήφο με ανταλλάγματα. Με το αζημίωτο κάθε φορά χωρίς να υπολογίζουν την μετέπειτα ζημιά που ελλοχεύει. Δος υμίν σήμερον, είναι το διαχρονικό σύνθημα όλων των εκλογών. Είναι γνωστό ότι το τάξιμο δεν έβλαψε κανέναν, η υλοποίηση πολλούς!

Κλάφτα Χαράλαμπε! Όταν ο Μεσσιανισμός είναι η διαχρονική και μόνιμη επωδός μιας κοινωνίας. Όταν περιμένει τη σωτηρία από Μεσσία ή από, από μηχανής Θεός που υπόσχεται να πληρώσει όλα τα χρέη για λογαριασμό της. 

Κλάφτα Χαράλαμπε, αν δεν αλλάξει σύντομα ολόκληρο το πολιτικό δυναμικό της χώρας. Αν και στις νέες εκλογές η πολυθρύλητη πολιτική κυτταρική ανανέωση γίνει με κριτήρια πελατειακά, συνδικαλιστικά, προσωπικά και κομματικού σωλήνα.

Εδώ που βρισκόμαστε είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ακόμα και για σένα Χαραλάμπη!