Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
 
Αλίμονο, η πανδημία και η παγκόσμια εκτίναξη των τιμών δεν οφείλονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που μας ασκούσε ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά και με την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση που κάνει σήμερα, στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν καταφεύγουμε σε τερατώδη ψέματα για να καρπωθούμε μικροκομματικά οφέλη. 

Γίνεται, όμως, φανερό κι από τη συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή ότι συγκρούονται δύο αφηγήματα. Από τη μία αυτό της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με το οποίο όλα πηγαίνουν περίφημα κι αν υπάρχουν και μερικές αστοχίες δεν φταίνε οι ίδιοι που κυβερνούν αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οδεύουν «αλάνθαστοι», λες και μια συγγνώμη θα έβλαφτε, στο να φτάσει η χώρα μας να θρηνήσει 20.000 συμπολίτες μας από τον κορονοϊό. Ακόμα κι ο εθνικός μας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αποδεικνύει με έρευνά του ότι μερικές χιλιάδες θα είχαν σωθεί αν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, αλλά στο Μαξίμου βλέπουν προσωπικούς θριάμβους Μητσοτάκη αντί για την εθνική τραγωδία που βιώνει η πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Κι επειδή βλέπουν θριάμβους μειώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία κατά 820 εκατομμύρια ευρώ για το 2022! 

Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και με την ακρίβεια; Εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης που θυμίζει την πετρελαϊκή των αρχών της δεκαετίας του ’70 αποφάσισαν εν κρυπτώ και παραβύστω να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ, η οποία τα τελευταία δυόμισι χρόνια λειτουργούσε έτσι κι αλλιώς με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λησμονώντας τον κοινωνικό της ρόλο, μόνο και μόνο για να δικαιολογούνται οι παχυλές αμοιβές των «γαλάζιων golden boys».

Σε συνδυασμό με την ανυπαρξία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πολίτες, επιχειρήσεις κι αγρότες έχουν δει τους λογαριασμούς τους να εκτινάσσονται και τους πιάνει απελπισία. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 4,8% το Νοέμβριο, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας, με δραματικές αυξήσεις σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, ενώ οι τιμές σε βασικά είδη διαβίωσης έχουν εκτοξευτεί όχι μόνο σε σύγκριση με το πανδημικό 2020, αλλά και με το 2019. 

Θα έλεγε κανείς πως όλα αυτά τα στοιχεία θα κινητοποιούσαν το υπουργείο Οικονομικών να πάρει δραστικά μέτρα για την επόμενη χρονιά. Κι όμως, η κυβέρνηση μειώνει κατά 1,7 δισ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές παροχές, προβλέπει αύξηση των εσόδων από φόρους κατά 3,5 δισ. και μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών, 2,3 δισ., από έμμεσους φόρους, κυρίως ΦΠΑ, κι αποσύρει σχεδόν όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Φτάνουν τα 12,3 δισ. ευρώ τα χρήματα που αφαιρούνται από την πραγματική οικονομία. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, με βάση το Μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφίσει, στη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη μέχρι το 2024 χωρίς κανείς στην Ευρώπη να της το έχει απαιτήσει! Έχει δεσμευτεί, δηλαδή, για ένα νέο, επώδυνο γύρο αχρείαστης λιτότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει τις προτάσεις του εδώ και πολύ καιρό, με τις εξελίξεις δυστυχώς να τον δικαιώνουν. Σε σχέση με την υγεία, ζητάμε γενναία χρηματοδότηση έτσι ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενίσχυση με 20.000 γιατρούς και νοσηλευτές σε βάθος τριετίας, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ένταξη στα βαρέα κι ανθυγιεινά, εισαγωγικό μισθό στο ΕΣΥ στα 2.000 ευρώ.

Ως προς την ακρίβεια, επιμένουμε στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα καύσιμα, στη διαγραφή του πανδημικού χρέους και στη ρύθμιση του υπόλοιπου σε δόσεις. 

Δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση την υιοθέτηση των προτάσεών μας. Κι αυτό όχι από ένα κομματικό πείσμα, αλλά ως αναγκαίο όρο επιβίωσης του λαού μας με αξιοπρέπεια. Είναι το λιγότερο που του οφείλουμε.