Του Μάξιμου Χαρακόπουλου
Μαύρα σύννεφα συνεχίζουν να σωρεύονται πάνω από την πατρίδα μας. Ενώ συνεχίζεται για έβδομο χρόνο η οικονομική κρίση, που έχει προκαλέσει συντριπτικά πλήγματα στο κοινωνικό σώμα και στους πολίτες βαθιά απογοήτευση, τώρα αντιμετωπίζουμε και σοβαρότατες απειλές από γείτονές μας.
Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά το αποτυχημένο εναντίον του πραξικόπημα, βρίσκεται υπό το κράτος ενός νεο-οθωμανικού παραληρήματος. Φαντασιώνεται ότι είναι σουλτάνος και χαλίφης και επιδιώκει την ανασύσταση της αυτοκρατορίας των Οθωμανών. Δηλώνει ότι τα «σύνορα της καρδιάς του» περιλαμβάνουν το Χαλέπι και τη Μοσούλη, την Κύπρο και τη Θεσσαλονίκη, τη Βάρνα και την Κριμαία! Κατηγορεί τον Κεμάλ ότι παρέδωσε τα νησιά του Αιγαίου, από τα οποία ακούει τις φωνές των ανθρώπων και βλέπει τα τζαμιά και θλίβεται που δεν του ανήκουν. Ως εκ τούτου, θεωρεί τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923 ως εμπόδιο στην πραγματοποίηση του μεγαλοϊδεατισμού του. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν μένει μόνον στα λόγια για την προώθηση των σκοπών του. Οι παραβιάσεις και παραβάσεις των τουρκικών αεροσκαφών και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νήσους είναι καθημερινό φαινόμενο. Το ίδιο και η δράση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας. Επιπλέον, η παραγγελία νέων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F35, από τις ΗΠΑ, προφανώς δεν είναι άσχετη με τους μεγαλοϊδεατισμούς του.
Την ίδια ώρα, και στα Τίρανα εκδηλώνεται μια ανθελληνική εκστρατεία. Η αρχή έγινε με την ανακίνηση του ανύπαρκτου ζητήματος των Τσάμηδων και συνεχίστηκε με τη σοβαρότατη υπόθεση της έξωσης 19 Ομογενών μας στην Χειμάρρα, για να κατεδαφιστούν οι οικίες τους. Η εμμονή του αλβανικού εθνικισμού με την περιοχή αυτή της Βορείου Ηπείρου δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί ένα κάστρο ελληνικής ταυτότητας. Απέναντι στις διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επικαλέστηκε ανιστόρητα επιχειρήματα περί της διάσωσης της Ακροπόλεως από έναν Αλβανό Αρχιεπίσκοπο, που ούτε Αλβανός ήταν, ούτε ιερωμένος, αλλά Έλληνας από οικογένεια μαχητών κατά των Οθωμανών, απ’ όπου και το επίθετό του Δουσμάνης – εχθρός (των Τούρκων).
Δεν ξέρω αν οι δύο περιπτώσεις συνδέονται μεταξύ τους και η Αλβανία επιφυλάσσει για τον εαυτό της ρόλο δορυφόρου της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Η κατάσταση, όμως, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, κι αν δεν προσέξουμε το τίμημα που θα πληρώσουμε θα είναι πολύ ακριβό.
Η αποθράσυνση έναντι της Ελλάδος από εθνικιστικούς αναθεωρητισμούς οφείλεται στη δική μας ανικανότητα να αντιτάξουμε ένα ενιαίο μέτωπο αναχαίτισης των απειλών. Αλλά και στην αδυναμία μας να υπερβούμε την οικονομική μας καθίζηση, που μας καθιστά ευάλωτους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχοντας κάνει τεράστια ζημιά στην οικονομία, στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στη διεθνή εικόνα και αξιοπιστία της χώρας, αντί να αντιμετωπίσει τα ουσιώδη προβλήματα, προτιμά να αναλώνεται στη προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης και κατάργησης των θρησκευτικών στα σχολεία. Έτσι, κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς για να συσπειρώσει το διαλυμένο στρατόπεδό της, και να παραμείνει λίγο ακόμη στην «γλυκιά» εξουσία, προς ζημία της πατρίδας. Οι καιροί, όμως, δεν περιμένουν, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού.

Το Άρθρο του Μάξιμου Χαρακόπουλου "Θρασύτητας απειλές…" δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" στις 06.11.2016
Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης.